tisdag 15 juli 2008

Bensindöd och andra trafiknyheter

Bensinpriset stiger sakta men säkert, för vilken gång i ordningen det tangerar 14.09 vet jag inte, men det har hållit sig i de regionerna ett tag nu. Samtidigt skriver tidningen om hur rekordfå dödats i trafiken. Finns det ett samband?
Vi vet sedan tidigare att fartkameror och flera mitträcken hjälper och att polisen övervakar på ett allt bättre sätt. Vi hoppas att det är det som ger genomslag, säger Åsa Ersson, biträdande chef för trafiksäkerhetsenheten på Vägverket.
Vägverket har även under en längre period sett en tydlig koppling mellan lågkonjunktur och lägre dödstal och högkonjunktur och högre dödstal i trafiken.
– Det kan vara så att en begynnande lågkonjunktur nu syns i statistiken. Höga bensinpriser gör kanske att bilisterna tänker efter en gång till innan de tar bilen. Det är färre som kanske köper ny bil eller motorcykel under en lågkonjunktur och det är mindre yrkestrafik på vägarna, säger Åsa Ersson.
Det är alltså inte bara miljön som vinner på de höjda bensinpriserna. Det finns ju faktiskt alternativ många gånger, lite mer tidskrävande, lite bökigare men bättre för framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar