torsdag 17 juli 2008

Pragmatisk pedagogik

Lite mer om fackföreningars bekymmer med oengagerade medlemmar idag. Tydligen är det svårt att få folk att gå fackens erbjudna utbildningar, trots ersättning för inkomstbortfall och gratis resor och allt vad de sockrar i botten med.

Det är inte så konstigt, om man tänker lite utöver det ekonomiska. Det handlar ju sällan enbart om förlorad arbetsinkomst. Det handlar om familjen också, en ensamstående mamma med två små barn, tex, kan sällan skramla iväg tre dygn för att gå en utbildning. Det kostar mer än det smakar, var ska barnen vara? Vem tar hand om katten? Byta dagistider för att få det att passa med barnvaktens tider är inte alltid det lättaste det heller.

Pamfletter och broschyrer blir mest dammsamlare, sägs det mig.

Så varför inte prova en annan angreppsvinkel, helt och hållet? Kopiera upp blad med grundläggande information och fäst på insidan av toalettdörrarna på arbetsplatsen. Alla skulle läsa och begrunda. Byt lapparna efter en vecka, men låt samma lappar återkomma flera gånger så att alla hinner se dem, även de som råkade ha influensa eller semester första gången lappen satt uppe. Byt färg på lapparna också, så att folk verkligen ser att det är något nytt. Och så skriv längst ner på lappen att mer information finns att få i pampletterna i stället i matsalen, eller var man nu har dem.

Vad tror ni, nog skulle det funka?

2 kommentarer: