torsdag 31 juli 2008

Elpriset stiger som en varmluftsballong

Ökande kolpriser och torkan vi har bidrar till att elpriserna kommer att förbli stadigt höga, förmodligen rent av öka under vintern. Mest beror detta på att torka betyder mindre vatten, vilket i sin tur givetvis betyder mindre tryck i turbinerna. Därför måste det köpas el från kolkraftverken i Tyskland, att skära ner på förbrukningen var tydligen inte ett alternativ.

Vindkraft, däremot, är ett alternativ.
Flera små elhandelsföretag håller på att bygga vindkraftverk, som kommer att öka konkurrensen bland producenterna och minska priset på el framöver, säger Johan Öhnell, vd på Telge Energi och ordförande i Oberoende elhandlare.
Heja på!

Varför det inte sätts upp fler solpaneler har jag lite svårt att förstå. Är de inte effektiva? Är de dyra i underhåll? Går de lätt sönder? Eller är det bara så fånigt att för varje hushåll som får sin energi miljövänligare från egna solpaneler istället för att köpa tyskimporterad kolkraftsel så förlorar bolagen många fina slantar, så att regeringen krånglat till solpanelsuppsättningslagstiftningen så att det är en ruskigt besvärlig och dyr procedur?

2 kommentarer:

  1. solpaneler vorre grejt, men problemet e att man idag använder silicon för att producera solpaneler & vi har stor brist på silicon idag, då samma silicon används för att producera elektroniska chip (datorer, mobiltelefoner m.m) så detta silicon säljs ut till skyhöga priser vilket gör solpanelerna ruggigt dyra att köpa in - men de är väldigt billiga att underhålla & håller väldigt länge. Hoppas dock vi kan fortsätta med vindkraft & vågkraft m.m framöver. & sen får norrmännen ta & laga sina kablar så vi kan köpa billig vattenkrafts el från dem :P

    SvaraRadera
  2. Är det därför, där ser man, det hade jag ingen aning om! Tack, då lärde jag mig något nytt. Måste det på död och pina vara just silikon, kan man inte ersätta det med något annat?

    SvaraRadera