onsdag 30 juli 2008

Reinfeldt och oskulderna

DN, Expressen och säkert fler berättar att det då och då utförs rekonstruerande mödomshinneoperationer i Stockholms läns landsting. Meningarna går isär om huruvida detta är något bra eller något dåligt.
- Den lilla kvinnan kan inte ensam stå emot en hel hederskultur, säger överläkare Agneta Zellbi.
men alla håller inte med:
Bernardita Nuñez är verksamhetsledare på tjej- och kvinnojouren Terrafem. Där givs telefonrådgivning på 43 språk.
- Det här är helt vansinnigt! Det handlar om ingrepp som kan vara farliga, och som det inte finns någon som helst forskning på att de har någon effekt, säger verksamhetsledare Bernardita Nuñez.
Att operera kvinnor leder i stället till att myten om mödomshinnan reproduceras och förstärks.
Och givetvis finns den ekonomiska aspekten med:
- Det förvånar mig att landstingen ersätter detta. Operativa ingrepp ska inte företas utan medicinska skäl. Och det här verkar ha skett flera gånger, säger Chatrine Pålsson Ahlgren (kd), i socialutskottet.
Reinfeldt, fru Filippa den här gången, är ovetande om saken men låter sig ändå, till skillnad från sin make, intervjuas i DN.
- De som utför de här ingreppen, oavsett om de är privata eller landstingsanknutna, gör det helt på eget bevåg. Det här är ingenting som vi har godkänt, säger hon.
Hon säger att hon bara hört rykten om ingreppen tidigare men aldrig fått dem bekräftade. Att frågan nu kommer upp välkomnar Filippa Reinfeldt.
- Det saknas ett nationellt regelverk för hur läkarna ska hantera sådana här frågor. Uppenbarligen finns det läkare i dag som inte ser någon annan utväg än att utföra ingreppet när en flicka dyker upp och är i en svår situation, säger hon.


Borde man inte titta mer på varför flickor ser sig behöva dessa operationer än på vad det kostar och vem som betalar? Fundera mer över hur man kan agera så att behovet helt försvinner istället för att börja prata om att "gå in och i journalen och titta för att se vad det handlar om"?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar