onsdag 9 juli 2008

Sjukförsäkringen

Försäkringskassan låter via TT meddela att de gick för långt i sin iver att applicera den nya lagen.
Vi beslutade tidigare om en rekommendation av tillämpningen av de nya sjukförsäkringsreglerna. Nu har vi upphävt den rekommendationen. I stället har vi omarbetat vår vägledning och delat ut den till handläggarna i dag, svarar Eva Nordqvist, chefsjurist på Försäkringskassan, på TT:s fråga om vad som nu är skillnaden.
Det låter ju lovande, även om det egentligen inte sägs så mycket. Minister Husmark Pehrsson är glad över detta, meddelas också.

Men ett par bekymmer återstår.

Dels det faktum att det fortfarande tycks vara upp till försäkringskassans handläggare att avgöra om allvarlig sjukdom fortfarande föreligger. Såvitt jag vet anställer försäkringskassan inte läkare som handläggare, utan de är en för alla alla för en byråkrater. Eller är de inte? Det känns inte helt tryggt att en byråkrat avgör hälsotillstånd och uttalar sig om prognos.

Dels frågan om vad som händer med den som fortfarande är sjuk även efter de 915 dagarna. Blir personen sjukpensionär eller utförsäkrad? Jag befarar det senare, hur ska de annars kunna göra alla de besparingar de lovat sig själva?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar