torsdag 24 juli 2008

Signalspaning för hemmabruk


För den som önskar finns möjlighet att signalspana hemtrevligt på familjen. En speciell liten... nej, jag tar om det. En speciell sändare kan hängas runt halsen på ditt barn, så att du kan sitta hemma vid datorn och ständigt veta var ungen befinner sig. Räcker inte detta så kan du ringa telingen då och då och fråga vad som sysslas med och vilka som umgås med.

Fantastiskt, tänk vad man kan åstadkomma idag!

Låt mig bara påpeka att det finns ett par orosmoment i detta.

För det första: den tämligen stora och klumpiga mojängen förväntas hänga runt halsen på barnet i en snodd. Snoddar kan fastna i klätterställningar, grenklykor om ungen mot all förmodan lyckas hitta ett träd som man får lov att klättra i, cykelstyren, staketpinnar etc och strypa barnet. Det bör alltså sitta någon form av säkerhetsknäppe på snodden. Problemet då blir att säkerhetsknäppet kommer att utsättas för väder vind och rastlösa barnafingrar och rätt som det är glida upp av sig själv.

För det andra: den tämligen stora och klumpiga mojängen som förväntas hänga runt halsen på barnet i en snodd kommer att vara i vägen när ungen vill leka, den kommer att slå barnet på bröstkorgen vid löpning, trassla ihop sig med grannungens snodd vid brottning (stryprisk igen!) och allmänt irritera.

För det tredje: är ungen rimligt normal och inte alltför uppskrämd av förskrämda föräldrar kommer den att slänga av sig klumpen någonstans och sen glömma den där. Den oroliga föräldern vid datorn kommer så småningom att börja undra varför ungen är så stilla, ringa och inte få något svar, och blir förfärligt orolig och nervös.

Har förresten inte de flesta ungar nuförtiden mobiltelefoner så att man kan ringa dem när de är försenade till maten?

Nej, kära oroliga föräldrar, det här är inte en bra idé, tvärtom, det är en rent usel idé. Den gör er nervösare, den gör barnet hämmat och nervöst på en gång (en katastrofalt dålig kombination), den begränsar barnets utveckling och förstör barnets möjlighet att känna tillit till sig själv och sin egen förmåga.

Än en gång, läs Ronja Rövardotter och tänk noga igenom budskapet som ges er som föräldrar. Lär ungen hantera farorna. 'Vad gör jag om jag går vilse i skogen? -Letar rätt på rätta stigen. -Ja, dåså. Finns det mer jag behöver akta mig för? -För all del, men det märker du så småningom. -Ja, dåså.' Låt dem försöka, du kommer att bli förvånad över hur kapabel din lilla rosenknopp faktiskt är.

2 kommentarer: