lördag 5 juli 2008

Sjukförsäkringssystemet

Igår nämnde jag sjukförsäkringssystemet. I SvD uttalade sig minister Husmark Pehrsson om hur det för allvarligt sjuka inte ska finnas någon bortre gräns.

I dagens sydsvenska säger hon att hon "kan inte ha några synpunkter på hur Försäkringskassan har tolkat lagen" och förklarar att hon "har stort förtroende för att läkarna och Försäkringskassan sammantaget gör en riktig bedömning. Det måste vara individuellt". Sydsvenskan frågar henne "Vilka menar regeringen ska få behålla 80 procent av sin sjukpenninggrundade inkomst?" och får det lugnande (?) beskedet att "I propositionen står det ”synnerliga skäl vid allvarliga sjukdomar [...] Försäkringskassan tolkar det som att det ska finnas ett påtagligt hot mot den sjukes liv inom de närmaste månaderna. Jag kan som minister inte gå in och säga att de har fel. Då blir jag anmäld för ministerstyre".

Då vet vi precis, inte sant? Försäkringskassan och Socialdepartementet verkar mindre säkra, kanske har de inte läst vad ministern sagt i olika tidningar? De hade ett litet möte i går, då de diskuterade den uppståndna situationen. FKs presschef Lapidus konstaterar att ett missförstånd uppstått, och att de bestämt sig för att se över skrivningen.

Det börjar bli väldigt många 'situationer' och 'missförstånd'. Har vi svenskar blivit mer korkade än vi var för ett par år sedan, eller har vi en regering som lägger upp så många dimridåer och springer bakom så många kulisser att de inte riktigt vet själva var de är?

Vad tror ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar