fredag 11 juli 2008

Godmorgon FRA

Hans politiska höghet statsminister Reinfeld ångrar idag att han yttrat sig om debatten kring FRA. Det förstår jag.

Hans åsikt att debatten borde grävas ner norr om huset fick svenskar att dra upp debattglädjen ett par snäpp. Idag lovar han "att kommunicera bättre i FRA-frågan.
– Vi har mer att lära. Har svenska folket inte kunnat ta till sig och förstå vad vi menar, då måste vi göra det bättre, säger han" enligt Expressen.

Jag förstår att det känns tungt, både med allt kritik från ett folk som inte förstår sitt eget bästa utan envisas med att fortsätta tänka själva, och så alla dessa politiker som uttalar sig här och tvärs, motsäger varandra och motsägs av andra.

Tolgfors uttalade tex i en chatt i Expressen
Information rörande enskilda personer skall förstöras, om det inte har direkt bäring på uppdraget. BARA om information gällande enskild är relevant för försvarsunderrättelseverksamhet - inte brott i allmänhet alltså - så skall den överlämnas till polisen. Ett exempel jag sagti riksdagen: Om en person smugglar knark för egen vinnings skull faller det utanför FRAs uppdrag. Informationen skall förstöras. Om en person smugglar knark för att finansiera terrorism så kan detta rapporteras vidare till Polisen.
I dagens Expressen förklarar Arne Andersson, chef för kriminalavdelningen på rikskriminalpolisen,hur läget ser ut idag:
Det är klart att vi har kommunikation mellan varandra och vi får del av resultaten, men jag vill inte säga hur det går till.
– Den grova organiserade brottsligheten har sådana inslag i dag att den utgör ett hot i ett bredare perspektiv och på ett mer övergripande plan. Den finns på områden som går in på terrorism. Visst har vi ett visst mandat, vi snuddar vid de frågorna, men jag vill inte säga exakt på vilket sätt men det rör sig inom den grova brottsligheten.
Expressen ger Tolgfors möjlighet att bemöta detta:
Det handlar om att värna Sverige mot yttre hot, det kan vara terrorism, spridning av massförstörelsevapen biologiska hot, it-attacker - för att nämna några exempel - tillsammans med mer traditionella hot. Dessa hot hanteras av fler olika myndigheter i Sverige.
- FRA har bara rätt att rapportera vidare den information som ligger inom mandatet. Det handlar inte om att ställa någon till svars för brott i efterhand utan det handlar om yttre hot.
Glasklart, inte sant? Jag är fullkomligt övertygad om att Tolgfors menar väl, han försöker verkligen göra det riktiga och bidra på det sätt han kan för att försvara fosterlandet mot allehanda läskigheter. Det är bara det att han inte riktigt vet hur man gör. Osäkerheten lyser tydligt igenom i tvärsäkerheten i uttalandena, i pekanden med hela händer åt olika håll alltefter hur vinden tycks blåsa.

Sten och Fredrik, det är ok, ingen förväntar sig att ni ska förstå och kunna allt som har med försvaret att göra (däremot förväntar vi oss att ni lyssnar på de expertgrupper ni har att tillgå, de vet men glöm inte att de samtidigt företräder sig själva och sina egna intressen), särskilt inte när det gäller den mångarmade bläckfisken som kallas underrättelsetjänst. Den verkar cool för att den är så hemlig, men låt mig avslöja den största hemligheten av dem alla: underrättelsemän är inte James Bond. De är knappt en gång Johnny English. I verkligheten är de analytiska nördar hela bunten, coolhetsfaktorn är låg och skämten underliga, ofta rent obegripliga för ickenördar. Skjortärmarna är korta och statusen mäts i antal pennor (ofta läckande) i bröstfickan.

Så slappna av, er coolhetsfaktor är nästan högre än deras redan som det är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar