måndag 28 juli 2008

Sälj inget brännvin till pappa

Sydsvenskan berättar om ännu en av dessa rapporter kring saker som de flesta av oss redan visste: ungdomar som dricker mycket mår dåligt.

Givetvis. Människor som dricker mycket mår både själsligt och kroppsligt dåligt, alkohol är inte hälsosamt. Det tycks som att det borde vara en självklarthet, och något man genast skulle börja hysta in pengar från regeringshåll och kommunhåll för att göra något åt. Men icke.

Därför är sådana här rapporter om självklarheter faktiskt viktiga, och väl investerade pengar trots att vi redan på förhand visste vilket resultat det skulle bli. För utan rapporter - inga pengar. Med rapporter - kanske lite pengar i alla fall, så fungerar systemet.

De viktigaste orden i artikeln är de sista:
Man måste också förbättra samverkan mellan föräldrar och barn, den kontakten är oerhört viktig, säger Louise Malmgren.
Ni som är föräldrar, investera inte i den senaste mobilen åt era barn om de inte får lov att ringa er när som helst. Ge dem inte en resa till Rimini på egen hand vid sjutton års ålder, det har de varken vett eller mognad att hantera. Risken att de, liksom en för tillfället känd bloggare, stannar kvar på en nattklubb där de blir tagna för horor, tillfrågade om vad de kostar och omringade av runkande gubbar, är stor, och blir större när de dricker.

Och köp inte ut åt ungarna era. De dricker mer om de får 'smaka' hemma, och att köpa ut sprit åt dem ger dig ingen kontroll över vad de dricker. När du ger dem öl, vin eller sprit så flyttar du gränsen för vad man får och inte får. De kommer dessutom att sälja finspriten du köpt ut åt dem och köpa en större mängd fulsprit för pengarna. Du finansierar fulsprit åt dem genom att köpa finsprit. Det var väl inte riktigt bra? (Nej! Du ska inte ge dem varken hembränt eller smuggelsprit istället, läs en gång till och begrunda om du trodde det.)

De är barn, du är vuxen. Det är ditt ansvar att ha omdöme, inte deras.

2 kommentarer: