tisdag 22 juli 2008

Borgare mot FRA

SvD och DN skriver idag om hur inte färre än femton tunga borgerliga politiker bildar det nätverk som varit på gång ett tag nu. En enfrågeallians inom alliansen, helt enkelt.

Ett lovvärt initiativ, men samarbete över blockgränsen är långt borta:
Att låta oppositionen göra FRA-lagen till valfråga vore politiskt självmål. Värnandet av individens okränkbarhet och frihet är och bör förbli borgerliga kärnfrågor. Målet för nätverket Borgerligt nej till FRA-lagen är att alliansregeringen ska riva upp den nya signalspaningslagen redan innan den träder i kraft.
Det är bättre att nätverket jobbar åt rätt håll av fel anledning, än åt fel håll av rätt anledning, så låt oss strunta i valfiskandet och se på vad de faktiskt har att säga istället:
Genom att ta till sig av kritikernas argument och ompröva sin ståndpunkt har allt fler riksdagsledamöter som röstade ja eller var utkvittade den 18 juni visat både öppenhet och mognad.

Regeringen arbetar just nu med en tilläggsproposition som handlar om att komplettera FRA-lagen med nya kontrollorgan. Det hjälper inte - fler vakande nämnder och kommittéer förändrar inget i sak, så länge en verklig granskning i praktiken är omöjlig att genomföra.

Nätverket Borgerligt nej till FRA-lagen hoppas att regeringen lyssnar på sina vänner och sin omvärld. Regeringens handlingsutrymme är stort - "i princip kan alltihop börja om från noll" har vice ordföranden i riksdagens försvarsutskott Rolf Gunnarsson (m) nyligen konstaterat i en tidningsintervju.

I stället för otillräckliga kontrollorgan bör höstens tilläggsproposition innehålla ett förslag om att FRA-lagen omprövas redan innan den träder i kraft. Samtidigt kan en ny parlamentarisk kommitté tillsättas, med uppgiften att ta fram förslag till nya och rättssäkra spaningsmetoder som stärker Sveriges skydd mot yttre hot utan att innebära oacceptabla integritetskränkningar.
Det blir intressant att se hur mycket handling som följer på orden.

För övrigt noteras att Birgitta Ohlsson än en gång lyser med sin frånvaro när ord gick till handling. Hon kanske är på semester och kommer skuttande efter?

2 kommentarer:

  1. Birgitta Ohlsson är bra märklig alltså. Jag litar inte en sekund på henne. Mycket snack, lite verkstad. Klar Federley-varning.

    SvaraRadera
  2. En mycket speciell kvinna, sannerligen.

    SvaraRadera