måndag 14 juli 2008

MacLån

343 000 hushåll. Det är en väldig massa människor, minst lika många som alla de som bor i Göteborgs tätort. De 343 000 jag tänker på är amerikaner, och har tvingats lämna sina hem i år. Det är en faslig massa människor, och takten ökar, samtidigt som priserna på bostäder sjunker.

För vår svenska del innebär detta bland annat att de fem stora AP-fonderna, som har till uppgift att se till att det finns pensionspengar till alla när vi kommit dithän, har förlorat en del pengar. 345 miljoner pensionskronor, närmare bestämt. Det är en hel del pengar.

Amerikaner försäkrar att MacLån inte kommer att gå under, de är alltför stora för att den amerikanska staten ska ha råd att låta dem sjunka, utan amerikanska centralbanken kommer att fortsätta pumpa in pengar så länge det behövs.

De har ju Fort Knox, men inte ens det räcker väl hur länge som helst? Dessutom tvivlar jag på att de kommer att dela med sig av guldet till våra AP-fonder.

Hänger detta ihop på något vis med Reinfeldts utnämnande av pensionärer som fortsätter arbeta till skattefrälse, eller är det en ren tillfällighet? Finns det tillfälligheter i detta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar