söndag 20 juli 2008

Money makes the world go around

Sydsvenskan slår larm: tusentals unga struntar i att bevaka sina pensionsfonder, de lägger inte ner den tid och det intresse som krävs för att det här med pensionsfonder ska bli lönsamt för dem och kommer att få en kalldusch den dagen de går i pension!

Boven i dramat är för snårig information.

– Det blir bättre om två år. Vi kompletterar det orangea kuvertet med tjänstepensionen, lovar Bo Könberg, som ansvarar för den nya myndighet som ersätter Premiepensionsmyndigheten, PPM, år 2010.

Bara en av sex svenskar förstår sig på hur tjänstepension, premiepension och inkomstpension fungerar. Lika många säger sig ha litet intresse för pensionsvalet. Det visar en undersökning från fackförbundet Unionen. [...]

– Undersökningen visar på allvarliga problem med pensionsinformationen. Dagens pensionssystem förutsätter aktivt intresse och engagemang baserat på kunskap om de valmöjligheter som finns. Hundratusentals riskerar en riktig kalldusch på pensionsdagen, säger Mari-Ann Krantz, förbundsordförande i Unionen.
Sydsvenskan berättar samtidigt hur pensionen krymper när börserna, som de gjort nu en tid, sjunker.
Det globala börsraset under första halvåret har raderat ut den totala tillväxten för många pensionssparare i PPM-systemet. I snitt minskade värdet på PPM-fonderna med nästan 16 procent.

För aktiva placerare inom systemet minskade värdet med ytterligare en halv procentenhet.
Tydligen är svenskar lite våghalsiga, och placerar gärna sina pengar i riskfonder, där man kan vinna mycket men lika gärna förlora stort.

Det handlar om att balansera på slak lina i dimma. Är du för aktiv förlorar du allt, är du för passiv vinner du inget, i båda fallen kommer du att sluta helt utan.

Och det är, ska du ha klart för dig, alldeles ditt eget fel och ingen annans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar