söndag 22 mars 2009

Samtidigt på en blogg nära dig

Christermagister skriver om tre terminer. Centerpartiet har tydligen grubblat fram en tanke om att det nog vore en god idé, bravo centerpartiet! Det är givetvis ingen helt okomplicerad fråga, detta, och det kommer att stöta på patrull. Sommarlovet är heligt bland många i Sverige, drömmar om Bullerbyn, myggbett och brunbrända ben, och att skära ner på det kommer inte att gå utan protester.

Men låt oss ändå försöka ta ett steg tillbaka och betrakta situationen. Idag har vi tio veckor sommarlov, en vecka novemberlov, två veckor jullov, en vecka sportlov och en vecka påsklov. Sammanlagt femton veckor lov, således 37 veckor skola. Centerns förslag är, om jag tolkar Christermagister rätt, att antalet veckor ökas till 40, vilket ger tolv veckors lov kvar att fördela. Fyrtio veckor, nio månader, på tre terminer ger det tre månader för varje termin, med lite flexibel anpassning hit eller dit för att anpassa oss till verkligheten. Julen ligger där den ligger, så vi får kanske utgå från den? Idag börjar de flesta jullov omkring den tjugonde december, vad tror ni om att vi tidigarelägger det en aning? Lucia är väl en bra dag att sluta inför jullovet, en veckas ledighet lägger vi till, tre veckors jullov.

Vårterminen börjar idag omkring den åttonde januari, låt oss behålla det. Tre månader framåt befinner vi oss en vecka in i april. Här nere är det vår, nästan sommar då, uppåt i landet är skidsäsongen i full gång. Vad kan passa bättre än ett tre veckors lov då?

Sommarterminen, den nya terminen vi får från centern, börjar direkt efter Valborgsmässoafton. Två månader är nog vad man orkar med så dax på året, det är den sista terminen och avgångsklassernas slutspurt. Sommarlovet börjar helt lämpligt vid midsommar, vi slår ihop två av våra största högtider till en och går sjungande in i högsommaren, och ett härligt fem veckor långt sommarlov!

Höstterminen börjar i augusti, det blir en lång termin, därför sparade jag en lovvecka till uppladdning någonstans när det börjar bli kämpigt, sådär i slutet av oktober ungefär.

Jo, det kan absolut funka, eller vad säger ni?

Dessutom skulle vi lärare bli av med det där långa sommarlovet som sticker så många i ögonen. Givetvis kommer vårt arbete att ändras därefter, de extra timmar och dagar vi lägger på arbetet på kvällar och helger får bli ett minne blott.

2 kommentarer:

  1. HEJ INTRESSANT FÖRSLAG!
    Det skulle nog funka. Kanske kan man lägga in en veckas gemensam planering eller rättning i treveckorslovet på våren. Då kan man planera det man inte hinner annars. Vi brukar ha planeringsdagar då vi jobbar in tid för eleverna i förväg så att vi hinner samplanera ett tema eller liknande. Det skulle bli mer tid för sånt och det skulle öka kvalitéten tror jag. Om inte annat så kanske många trötta lärare skulle må bra av en veckas gemensam reflektion och utvärdering eller utbildning och rättning UTAN elever lite då och då. Så mitt förslag blir nog att ta bort fler av lovveckorna och låt lönen följa med i samma utsträckning.
    Vi blir bättre rustade och bättre prissatta för vår insats. BRA IDÈ!

    SvaraRadera
  2. Kul att du gillar det. För det gärna vidare till närmaste ansvarig minister nästa gång du stöter på honom =)

    SvaraRadera