torsdag 26 mars 2009

Ta ert ansvar och avgå!

Nej men vänta ett ögonblick här nu. Ta ert ansvar och avgå? Det går inte ihop, hur ska man kunna ta ansvar för att reda upp röran man ställt till om man tillåts smita ut bakvägen?

Är det inte just den sortens tänkande som ställt oss där vi står nu? De som kallats ansvariga har gjort pudlar till höger och vänster och sedan lugnt och stillsamt gått sin väg och lämnat åt andra att reda ut röran.

Det är nog dags att byta slagord, är det inte? Vad sägs om något i stil med:

Ta ert ansvar! Stanna kvar och våga inte ens tänka tanken att smita förrän ni rett ut det ni ställt till. Sätt fart!

För långt?

4 kommentarer:

 1. Kort och gott - Ta ert ansvar! borde rimligtvis räcka. Betyder inte "ansvar" i de allra flesta sammanhang att man står kvar och reder ut det man ställt till med? Ta ert ansvar, eller avgå känns som ett plus och ett minus, d v s jäkligt diffust och motsägelsefullt, eller vad tycker du?

  SvaraRadera
 2. Jo, jag håller med dig, och du har rätt. Ta ert ansvar! räcker bra. Jag är bara rädd att det tagits oansvar så länge att ordets innebörd liksom glömts bort.

  SvaraRadera
 3. Jo det är sant, att det borde räcka är ingen garanti. Man kanske kan lägga till en liten fotnot med en definition på ordet ansvar för dem som helt enkelt missuppfattat begreppet? Dock bör förklaringen vara av juridisk karaktär och inte moralfilosofiskt för att minimera risken att folk börjar tolka på egen hand, hehe. http://www.ne.se/kort/ansvar
  Tack för en mycket bra blogg btw:-)

  SvaraRadera
 4. Oj, tack själv! Fotnoten är bra idé, information i dylika är ofta lättare att ta till sig för den som har lite svårt att greppa sammanhang. Och det förefaller vara en del av problemet här, för långa och många papper att sätta sig in i har lett till ett slentrianmässigt godkännande av både det ena och det andra.

  SvaraRadera