torsdag 12 mars 2009

Ansvarsfördelning

Låt oss tala lite om det här med ansvarfördelning, utifrån en artikel i Kvällsposten om en ung man som råkat få sin nästipp avskuren. Det hela tilldrog sig, enligt artikeln, i Sjöbo. Det började med ett bråk mellan den unge mannen och en något äldre gosse. När den unge mannen ville fly från bråket drog den äldre igen en glasdörr, och nästippen skars av.

En olyckshändelse, säger rektor Eva Månsson "Vi har vidtagit egna åtgärder. Jag tror inte att en polisanmälan löser några problem. Det är bättre att skolan ser till att det inte händer igen" och avstod polisanmälan.

Är det verkligen hennes ansvar att avgöra om det var en olycka eller inte? Borde hon istället gjort en anmälan och överlämnat till polisen att utreda händelsen? Avstod hon anmälan för att hon gjorde bedömningen att hennes egen utredningskompetens räckte till, eller avstod hon för att hon var rädd för att svärta ner skolans rykte?

2 kommentarer:

  1. Ja, snacka om att ta sig befogenheter!

    SvaraRadera
  2. Absolut, tyvärr fick jag inte intryck av artikeln att hon var lika villig att ta full konsekvens av sitt ställningstagande. Och det är ju lite synd.

    SvaraRadera