tisdag 21 april 2009

Yesterday's answer

Internet har förändrat verkligheten för många människor. Idag har vi möjlighet att finna själsfränder över hela världen, att få kontakt med likasinnade och kommunicera oavsett tidszon och geografiska detaljer. Nationsgränsernas betydelse minskar, vilket paradoxalt nog innebär att nationalismen ökar, i en föränderlig värld blir det välbekanta hemvana, övergångsobjektet, viktigare. Ännu viktigare blir det att man har något bekant att hålla sig i när ekonomin rasar, jobben försvinner, klassgränserna blir tydligare och man plötsligt inte känner igen världen omkring sig längre.

Men vet ni, det är inte farligt. Internetet är inte ondska, det är inget hot. Det är ett kommunikationsverktyg. Som en telefon, eller ett brev, eller runor ristade i sten. Inget att vara rädd för, utan något att glädjas åt, något som gör världen riktare, mindre och verkligare för oss alla. Nationsgränsers minskade betydelse är något bra, möten och samarbete ökar förståelsen människor emellan och förståelse minskar rädslan. Det är bra för världen på alla sätt.

Dagens frågor behöver andra svar än gårdagens. Det betyder inte att de nya svaren är sämre, eller farligare, eller konstigare. De är bara annorlunda. Släpp taget om den gamla slitna nallen, se den för vad den är, sätt upp den på hyllan och gå vidare i världen utan rädsla. Det går.

Ville bara påminna om den saken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar