lördag 25 april 2009

Nyheter

Världshälsoorganisationen sammanträder om svininfluensautbrottet. De bekräftar fall i Kansas, Queens och Texas utöver de tidigare rapporterade i Kalifornien och förklarar att epidemin i USA är en nationell angelägenhet. I Mexiko vidtar myndigheterna åtgärder, skolor stängs, folk uppmanas undvika folksamlingar och man skjuter upp sista dagen för inlämning av självdeklaration för att inte samla många människor på samma plats i onödan.

Jag läser om bland annat detta i en ström av nyhetstelegram på nätet, kan följa utveckling och direktrapporter från presskonferenser och myndigheter, och konstaterar att de svenska tidningarnas siter ligger åtminstone sex timmar efter i sin rapportering. Det är i sig inte så illa, de som följer internetupplagorna är rätt väl uppdaterade. Värre är det med papperstidningsläsarna. En enda upplaga om dagen, som trycks tidigt på morgonen, i värsta fall ligger de ett dygn efter i händelseutvecklingen.

Kanske är det så att jag har tappat perspektivet? Ett dygn efter är nog i de flesta fall, är det inte? Visserligen verkar den här epidemin röra sig raskt över kontinenten, och är sannolikt på väg till Europa på något av alla de plan som rör sig över Atlanten, om den inte redan är här, ändå borde ett dygn vara nog.

Nog borde det?

uppdatering 00.45 enligt hittills obekräftade källor har viruset för ett par timmar sedan nått Europa. Personal från ett icke namngivet flygbolag ska ha förts till sjukhus i England. Kanske borde papperstidningarna överväga att gå ut med två upplagor per dag, eller helt fokusera på fördjupning och lämna det snabbare nyhetsflödet till snabbare media som Internet, radio och TV? Jag vet inte, jag är ingen mediaexpert, bara en liten tant som reflekterar över att det går väldigt sakta i det som numera allmänt kallas gammelmedia.

uppdatering 01.10 Flygbolaget i fråga är enligt BNO British Airways och det gäller personal som flugit från Mexico.

Nog om pandemin för i afton, tycker ni inte? Åtminstone härifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar