lördag 18 april 2009

Kulturfyran

I den svenska bloggosfärens barndom fanns det något som hette Fredagsfyran - och vi älskade att svara på dessa fyra frågor.
Kulturfyran har varit - och är - Kulturbloggens försök att göra något liknande fast med mest fokus på kultursaker. Nu verkar det som om Kulturfyran kommer på fredagar (jag har inte haft tid att posta den på onsdagar ett tag). Så det får nog blir en Fredagsfyra av Kulturfyran.
Är ni redo? Här är veckans fyra frågor:


1. Just nu lyssnar på en recensionsskiva av New Orleansmusikern Allen Touissant. Vad betyder jazz för dig?


Egentligen inget, utöver det faktum att en människa jag tycker mycket om spelar jazz. När jag hör det ler jag för att jag tänker på honom.

2. Vad betyder musik för dig?

Så mycket att det knappt låter sig fångas i ord. Musiken är ständigt närvarande, den förstärker, dämpar, lugnar, inspirerar, beskriver, illustrerar och kommunicerar. Det finns t ex musiker vars fingrars dans på greppbrädan kan lyfta en kapitalt katastrofal dag till en riktigt uthärdlig, rent av bra dag.3. När jag gick i lågstadiet ville jag spela piano, men det fanns ingen kommunal musikskola så det var bara de allra mest musikaliskt begåvade som fick spela musikinstrument och alla måste börja med blockflöjt något år först. Jag klarade inte testet och fick inte börja spela. Spelar du något musikinstrument?

Nej. Den skicklighet som krävs för att jag skulle säga att jag spelar ett instrument har jag inte. Jag skulle gärna lägga ett par timmar varje dag på att öva, om jag haft utrymme för det, kanske ett projekt för pensionen?

4. Eftersom vi ska få besked om domen i målet mot Pirate Bay undrar jag också: hur lyssnar du på musik nu för tiden? På datorn? I mp3spelaren? På skivor?

Ja på alla tre, därtill live så fort möjlighet ges.

2 kommentarer:

  1. På Spotify faktiskt....tragiskt nog...

    :-)

    SvaraRadera
  2. Spotify är ju behändigt på sitt sätt, men det är fasligt begränsat, stora hål i artisters kataloger, och en ständig, irriterande, strävan att styra ens lyssnande i viss riktning. Om det är den rktning där de får mest reklamintäkter eller den riktning som anses mest passande låter jag vara osagt.

    SvaraRadera