måndag 23 juni 2008

Rustning och vapen

Att samhället vi lever i idag blir allt hårdare och kallare är vi nog många som noterat. Pengar är adelsmärket idag, den som har pengar har också privilegier och rättigheter. Den som inga pengar har, har skyldigheterna.

Hur kan den som inget har rusta sig för att överleva i ett sånt samhälle? Vilka vapen behövs för att kunna kämpa sig upp till rättigheterna?

Kunskap och vetande. Kunskap om världen, kunskap om samhället, kunskap om historian för att lära sig av andras erfarenheter. Kunskap i språk, för att kunna kommunicera. Kunskap om berättelser, och kunskap om berättelsernas dolda budskap, för att lära sig av och för att lära ut vidare. Kunskap om systemet, hur det är uppbyggt, hur det fungerar, hur det ser ut bakom kulisserna. Vem som ser ut att styra, och vem som styr.

Därför är skola och utbildning viktigare än någonsin. Staten vill skära ner på möjligheterna till vuxenstudier, men är komvux nedlagt, minns att folkhögskolorna finns, och erbjuder många olika varianter av utbildningar, både traditionell klassrumsutbildning och distansutbildning för den som bor en bit ifrån eller har ett liv som inte ger möjlighet att studera om dagarna.

Hej till publiken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar