tisdag 24 juni 2008

Kulturkrock

En nyutbildad lärare får, efter två intervjuer, ett muntligt löfte om att han är anställd. Han säger upp sin lägenhet, tackar nej till andra jobberbjudadanden, och börjar förbereda sig för höstterminen då han skall undervisa särskoleungdomar i bild och musik. Rektorn har särskilt framhållit att den nyutbildade lärarens musikintresse och erfarenheter som aktiv musiker som en fördel och styrka.

En vecka senare ringer den nyutbildade lärarens telefon. Rektorn meddelar honom att han är uppsagd och ger honom en månadslön som avgångsvederlag. Vi får en ledtråd till bakgrunden till rektorns skrämselhicka, då han sett bandets låtar på youtube: flera av lärarna på skolan är pingstvänner, och skulle ha svårt att tolerara den nyutbildade lärarens kultur.

Är pingskyrkan verkligen så bigott, fördömande och fördomsfull som man får intryck av? Denna händelse förstärker onekligen det intrycket. Är rektorn hänsynsfull mot sina anställda, eller är han rädd för repressalier från kyrkan? Jag vet inte, jag kan bara konstater att två kulturer, hårdrock och pingskyrkan, har kolliderat, och ett antal särskolebarn och en nyutbildad ung lärare är offren.

Den nyutbildade lärarens band låter såhär, för den som är nyfiken:Texten står att finna här

Avslutningsvis, sammanfattningsvis, vill jag instämma i vad Christermagister säger: "Nu har vi en nyexaminerad lärare som kommer att jobba i telekombranschen i höst, men han verkar inte ha gett upp yrket för alltid. Bra, kämpa på!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar