lördag 28 juni 2008

Din trafik avlyssnas även utan FRA-lagen

Anders Wik, före detta överdirektör vid FRA, förklarar pedagogiskt i Dagens Nyheter att FRA-lagen egentligen inte gör någon skillnad. All trafik avlyssnas ändå, om inte av svenska staten så av alla andra runtomkring. Han fortsätter som en tålmodig magister att förklara att det är inte så enkelt som vi vanliga dödliga tror, att man genom att skriva tex bomb, Usama och FRA i ett mail fastnar i deras sofistikerade nät, nej nej, så lättlurade är de minsann inte. Det vi fått oss presenterat är en förenklad version, en slags pekboksversion helt enkelt.

Vi måste också ha förfärligt klart för oss att det FRA sysslar med är lagligt, alltid lagligt. Spioneri är olagligt, men FRA är lagligt. Och civil avlyssning har de dessutom sysslat med sen andra världskriget, inte är väl det så farligt?

Så varför då denna brådska med att driva igenom lagen? Om den nu inte gör någon skillnad kunde den ju väntat till efter sommaruppehållet, och politikerna kunde ägnat sig åt att pedagogiskt förklara varför den inte gör någon skillnad.

Varför var den tvungen att drivas igenom den artonde?

Vad ligger bakom?

Egentligen?

4 kommentarer:

 1. Brådska i lagstiftningsärenden är alltid misstänkt. Vem har lovat vad till vem - är den fråga som uppreser sig utan att man behöver vara särskilt konspiratoriskt lagd.

  SvaraRadera
 2. Definitivt. Och följdfrågor som 'fick de vad de var lovade' och 'vad har de tänkt göra med det'?

  SvaraRadera
 3. Det är väl självklart varför de hade så bråttom. Sedan internets födelse har vi inte haft en Moderat regering förrän nu, och socialdemokraterna hade aldrig låtit lagen gå igenom under sitt styre. De var tvungna att skynda sig.

  SvaraRadera
 4. jaebn, menar du att alliansen hör rykten om att det kommer att bli ett regeringsskifte redan i höst?

  SvaraRadera