måndag 15 december 2008

Statusprylar

Hög status i dagens samhälle är lika med mycket pengar. Den som har mycket pengar ges hög status, och fenomenet ökar ytterligare nu när varslen står som spön i backen, utförsäkringar från försäkringskassan sticker fram sina långa vårtiga näsor bakom julen och livets nödtorft blir allt dyrare.

Den som inga pengar har har heller ingen status. Den ser man på med förakt. Den kräver man att den ska ta ansvar, för sin situation, för samhällsfinanserna, för miljön, för världen.

Vilket osökt för oss över till skolans värld. Att vara lärare idag är inget statusyrke, tvärtom. Björklund, jag har lösningen på dina problem, jag kan berätta för dig hur du höjer statusen på läraryrket, hur du får fler sökande till lärarhögskolan, hur du får lärarna på bättre humör och som bonus därför eleverna på bättre humör: öka våra löner! Ge oss tiotusen mer i månaden, var. Vi kommer fortfarande inte att tillhöra höglöneyrkena, men vår status kommer att susa i höjden och du får en skola att vara stolt över.

Det är det enda du kan göra för att höja lärarnas, och därigenom skolans, status. Och du, du skulle garanterat hamna i historieböckerna, på en framstående plats med vackra ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar