söndag 21 december 2008

Samarbete ger ro

För brandmännen som har Rosengård som sitt område har de senaste dagarna varit mardrömslika. Stenkastning, hot och hemmagjorda bomber har gjort att man utökat sin skyddsutrustning med bland annat skyddsvästar och hjälmar. – Detta är en helt ny situation för oss att behöva arbeta i vad andra kallar en krigszon, säger Henrik Persson, styrkeledare på räddningstjänsten i Jägersro.
Jag förstår att det inte är någon dans på rosor, jag förstår att familjer oroar sig, att de varje dag är rädda att stenen ska träffa just deras pappa/make/son.

Hur oroliga ska inte de familjer som inte kan gå hem när passet är sluta, utan dag efter dag, natt efter natt, bor mitt i det Persson kallar krigszon, vara? De vars barn gråter av skräck, de vars fönster befinner sig i farozonen för den gatsten som råkade få skruv när den kastades. De vars pappor/makar/söner går runt i zonen, utan skyddsutrustning eller poliseskort, beväpnade bara med sina röster och sina ord.
Under natten till lördagen lugnade stämningen ner sig sedan frivilliga vuxna från islamiska föreningar varit ute i stadsdelen och pratat med ungdomarna.

– De har gjort en betydelsefull insats som kommer att fortsätta de närmaste dagarna, säger polisens informatör Charley Nilsson till TT
Hylla dem också i reportage, inte bara som en eftertanke på sista raderna. Inte för att förringa någons insats, utan för att lyfta fram allas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar