onsdag 31 december 2008

å andra sidan

Sven-Eric Liedman skriver i Ett Oändligt Äventyr:
De kontroverser som om och om igen dyker upp mellan biologer och humanvetare, i synnerhet sociologer och psykologer, har emellertid viktigare skäl än de rent inomvetenskapliga. En specialist har visserligen lätt för att se hela världen i ljuset av sin specialitet. Men hettan i de strider som utkämpas förklaras inte av denna ofrånkomliga närsynhtet. Den har mer att göra med prestige, inflytande, resurser - makt. Matkkampen handlar primärt om vilken kunskap som skall användas i olika praktiska situationer, till exempel i hanteringen av människor.
Vi återvänder till holismen. Helhetstänkandet. Det är inte hållbart i längden att försöka kontrollera ett samhälle, en grupp människor, en skola eller en stat utifrån ett enögt betraktande av världen. Det finns alltid ett å andra sidan, och någon måste stå upp för det.

Jag ville bara påminna om det såhär alldeles i slutet av det år när det blivit så tydligt att bara å ena sidan inte räcker.

2 kommentarer:

  1. Holismen-du vackra ord som hotas av Moderat regering och finanskris. Jag hoppas att du får en renässans 2009

    SvaraRadera
  2. Ja, visst är det vackert, både ordet och tänkesättet känns så riktigt när man väl applicerar det på verkligheten! (och i smyg, eftersom jag ibland är en elak liten tant, tycker jag om att det låter så flummigt fast det inte är det)

    SvaraRadera