onsdag 17 december 2008

Finanskrisens gynnade grisar och de andra djuren

Karin Olsson ägnar en krönika i Expressen åt att raljera över Borgs dystra utsagor om vargavinter och Littorins klagan om ett skitår. I själva verket, skriver hon, har de flesta svenskar fått det allt bättre, med ROT-avdrag, krympande räntor, pressade lågkonjunkturspriser, jobbskatteavdrag och allt har nittio procent, räknar hon ut, av svenskarna fått det bättre än någonsin.
Bakom fasaden av allt snack om trenderna i krisens spår - second handboom och anti- kommersialism - lurar egentligen en bred medelklass som är mer köpstark än på länge. Vi skäms bara för att låtsas om det.
Vi gynnade grisar kommer att äta våra dyra delikatesser till jul och försöka förtränga fattigpensionärerna, de arbetslösa och det kämpande näringslivet.
Sedan önskar vi varanda [sic!] ännu ett gott nytt år med skamlös champagne i kristallglasen.
Det kämpande näringslivet ser lite annorlunda på saken. DI skriver om företagen i Svenskt Näringslivs företagspanel och deras planer på personalminskningar under det närmaste halvåret. Det är givetvis inte den breda medelklassen i Karin Olssons text som drabbas hårdast, om den ens drabbas:
I tidigare nedgångsperioder har de flesta som varslats faktiskt fått nytt jobb relativt snabbt. Det slår igenom framför allt i mycket högre ungdomsarbetslöshet när företagen slutar att nyanställa. Där kommer vi att se den stora effekten. Och det sker från en nivå där Sverige redan har mycket hög ungdomsarbetslöshet jämfört många andra länder
Även DI skriver om hur den som har jobb däremot kommer att få det mycket bättre under det kommande året. Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster funderar kring regeringens stimulanspaket:
Jag tolkar det lite som att det finns ett politiskt motiv att sprida ut paketen in i valåret 2010."

Regeringens konjunkturpaket om 8,3 extra stimulansmiljarder den 5 december hade rätt ingredienser även om det var för lite, anser Fölster.

"En fördel med småpaket är att man hinner att bereda och mejsla fram kloka delar. Men rent nationalekonomiskt vore det bättre att satsa så tidigt om möjligt. Och med infrastrukturinvesteringarna, där måste man ge signalen nu - att alla aktörer som kan ska tidigarelägga och att det kommer att finnas pengar till det."
Frågan är om det kommer det. Kanske är det också något som prioriteras bort till förmån för den breda medelklassen? Vi får väl se. Från min horisont ser det ut som om vi kommer att få mer av samma sak som vi redan fått.

Ta det försiktigt när ni kommer för nära klyftan, kanten är inte stabil och det händer så lätt en olycka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar