måndag 22 december 2008

Typ jul

Julhandeln är, enligt Expressen, tämligen opåverkad av finanskrisen.
Men med några dagars handel kvar till julafton, samt mellandagsrean, är det osäkert om prognosen 61,1 miljarder nås.
Enligt TT:s rundringning bland de största företagen inom leksaker och hemelektronik, siktar man på att göra plus minus noll jämfört med 2007.
SvD rapporterar samtidigt att Kalle Anka, den stora svenska jultraditionen, tappat omkring en miljon tittare, framförallt bland barn och ungdomar.
Tittartappet är dock inget som oroar SVT nämnvärt.

–Alla stora nationellt samlande tv-program har nästan samma kurva. Jag tror inte att det är en specifik Kalle-trend, utan en del av den allmänna fragmentiseringen, att mängden tillgång på tv har ökat så dramatiskt, säger Thomas Nilsson, planeringschef på SVT [...] Det handlar möjligen om att det finns ett sådant otroligt ökat utbud av den typen av underhållning, man kan ju se Kalle Anka och hans jul när man vill. Det är inte så himla magiskt längre, det är nog vi föräldrar som tycker det snarare än barnen, säger Malena Janson, barnfilmforskare och SvD:s filmrecensent [...] Jag tror att det kommer att försvinna så småningom. De som inte bryr sig om Kalle Anka idag kommer ju inte att sätta sina barn framför det på julafton, säger hon
Jag undrar om det inte gäller julen rent överlag? Hur? Var? När? var inne på samma tanke häromdagen, Jag ska bli lärare funderar över vilka trationer man egentligen bör ha kvar, när det blir mer förvirrande och obegripligt för barnen än mysigt eller högtidligt är det nog dags att stanna upp och tänka efter, vill vi ha det såhär?

1 kommentar: