söndag 14 september 2008

Andra halvlek, pausvilan är över

Den sextonde september, när landets skolelever redan gått en månad i skolan, semestrar, för de lyckliga som har ett jobb, är ett minne blott, då återkommer riksdagen också från sitt sommarlov. Solbrända och glada kommer de att närma sig riksdagshuset. Den nuvarande regeringen har suttit halva sin mandatperiod, och reformerat sig fram genom samhället likt glada grisar i en nysatt potatisåker.
Statsminister Fredrik Reinfeldt har problem: Alliansen har hållit sina vallöften. Fler har fått jobb. Ändå sviker väljarna. Nu dyker konjunkturen brant – och alliansen kan tvingas gå till val 2010 med lika många arbetslösa och förtidspensionerade som vid maktskiftet för två år sedan.
Varför sviker väljarna? Kanske finner man en del av svaret om man tittar på hur människors liv har förändrats, istället för att titta på siffror.

Låt oss titta på boendesituationen i landet:

Alla människor behöver någonstans att bo, oavsett om de sitter i regeringen, städar i en fabrik, sliter ut sin rygg i sjukvården eller ägnar sin vardag åt att resa runt och sälja hälsokostprodukter till ICA-handlare behöver de någonstans att bo. Studenter och arbetslösa, sjukpensionerade och sjuskrivna behöver också någonstans att bo, de behöver ett lugn och en fast punkt i sitt liv för att kunna ägna tid och kraft åt att studera, söka jobb, kurera sig och gå vidare i livet. De senare grupperna, särskilt de arbetslösa, behöver också möjlighet att rimligt smidigt byta bostad om de skall kunna flytta iväg härs och tvärs över landet för att finna ett jobb. Hur ser bostadsmarknaden ut idag för den som inte har råd eller lust att ta ett stort lån för att köpa sig en villa eller en bostadsrätt, den som inte har rika sponsorer i ryggen eller utrymme att betala tolvtusen i månaden i hyra? Regeringen verkar ha tänkt till, och vill öka antalet andrahandsbostäder på följande sätt:
Att hyra ut en bostad i andra hand ska bli mer lönsamt, enligt ett förslag i regeringens kommande budget.
Gränsen för vad en privatperson ska kunna tjäna på att hyra ut utan att betala skatt höjs nästa år från dagens 4.000 kronor till 12.000 kronor om året, vilket ger ett par tusen extra i plånboken [...]"På det här viset borde det bli fler studenter som faktiskt får en bostad och kan börja studera och flera ungdomar som har fått ett jobb någonstans och kan få en tillfällig bostad i avvaktan på en mer permanent lösning", säger finansmarknadsminister Mats Odell till Ekot i Sveriges Radio
Detta gäller givetvis endast den som äger sitt boende. Den som hyr ut sin hyresrätt i andra hand får absolut inte tjäna något på affären.

Hade det funnits tillräckligt med lägenheter att hyra i första hand hade andrahandsmarknaden inte behövt sockras med mer pengar i fickan för fastighetsägaren.

Alliansen tycker det är bättre att äga än att hyra, och de styr krasst och mycket medvetet marknaden åt det hållet. Kronofogden säljer allt fler bostadsrätter, och de allmännyttiga hyresbolagen blir allt färre, trots att många människor inget hellre vill än att hyra, och trots att situationen för bostadsrättsinnehavare blir allt osäkrare. Många har lockats med löften om snabba klipp, och ser nu priserna sjunka, förbi vad de en gång betalade och vidare nedåt.

Regeringens bostadspolitik förefaller gå ut på att orsaka en otrygg boendesituation för alla som inte har förmögenheter att investera och råd att vänta ut fallande priser. Det gäller en stor del av befolkningen. Vad är tanken bakom detta?

Det är halvtid, två år till nästa val. Kommer det att komma lättnader för de som känner sig otrygga i sin boendesituation? Fler hyresrätter? Ändrade avdragsmöjligheter som gör det lönsamt att sälja sin bostadsrätt igen?

Beter sig regeringen som en klassisk hustrumisshandlare? Slår ner, och sen tröstar?

Nej, så illa kan det väl inte vara?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar