söndag 7 september 2008

I sociogrammet är vi alla markeringar

I Expressen talas idag om det nya flaggbegreppet i FRA-debatten, nämligen sociogrammet. Dvs den kartläggning av kontakter, rörelser och möten som utgör även medelsvenssons liv.

Det är bra att detta nu dras i media, om och om igen, ty det är viktigare än någonsin att människor är informerade om vad som pågår.

Häromdagen pratade jag lite om hur Kalle kom att hamna bland intressanta namn att hålla ögonen på, eftersom han råkade läsa Matte B på Komvux tillsammans med Pelle. Det var ju så att Pelle umgicks, tämligen frekvent, med Stina. Inte för att Stina i sig var någon speciellt misstänkt filur, men Ali, som hon gick drejkurs tillsammans med, hade en kusin, Ahmed. Denne Ahmed, inte nog med att han har ett namn som bara det räcker för att han ska hamna på en lista över 'intressanta objekt', snarlikt alla de som fråntogs rätten att rösta i ett presidentval för inte så länge sedan i ett land på andra sidan Atlanten. Denne Ahmed kan dessutom eventuellt kanske ha någon slags samröre med en terroristcell som kanske eller kanske inte finns. Detta räcker för att Kalle, långt borta i sin ände av kedjan av svaga länkar, skall hamna i sociogrammet, diarieföras, registreras och finnas kvar i registret.

Oavsett vilken slags mjöl han har i sin påse, ja, det spelar inte ens någon roll om Kalle inte ens har en påse. Han finns i sociogrammet.

Vet du i vilka sociogram man finner dig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar