söndag 7 september 2008

Utanför sociogrammen

Ni har läst om kvinnan som, enligt media, hållits fången i en friggebod i nio år, mitt i mörkaste Småland, inte sant? Ingen har anat något, skriver media, trots att kvinnan enligt en väninna har sökt hjälp hos sjukvården flera gången men kastats ut, och därtill fått sjukpension utbetald. Det lär också ska finnas en polisanmälan om misshandel, som tydligen legat och samlat damm sedan i november. Mannen, som ska ha hållit henne fången, har enligt vissa källor varit dödförklarad i nio år, men eftersom polisen inte vet vem han är, trots att hans ålder tydligen är känd, är detta att betrakta som obekräftade rykten.

Stämmer detta? Har ingen anat något?

Under nio år har de enligt tidningar bott i en friggebod på en camping, i direkt anslutning till pingskyrkans bönetält. De har fått hjälp av medlemmar i pingstförsamligen, som enligt Aftonbladet ofta tagit hand om människor i samhällets utkant, samtidigt som de, enligt samma artikel, skyddats från upptäckt av samma församling.
Alla här har sett paret, och många har nog anat att något inte stämmer. Kvinnan blev ju bara mindre och mindre. Men anledningen att det inte läckt ut är därför att man inte skvallrar om sådant i den här församlingen, säger en före detta medlem.
Att döma av vad media förmedlat skulle man kunna dra slutsatsen att paret egentligen inte levat utanför samhället, utan snarare inneslutna i församlingen. Trots att minst en av de församlingsmedlemmar som hjälpt paret också jobbat med boendestöd på kommunen har situationen fortgått.

Frågan är vem som hållit henne fången, egentligen. Mannen som låst in henne eller församlingen som sett det och låtit det ske, eftersom man inte skvallrar inom församlingen? Nog är det av godo att hjälpa den som har det svårt, men inte så till den milda grad att man helt berövar dem möjligheten att leva.

4 kommentarer:

 1. Frågan är ju snarare vilka lögner aftonbladet sprider. Det säljer bra lösnr om man kopplar det till en pingstförsamling. Kanske har man itne under 8 års tid haft belägg för o oroa sig? kanske är de just för 10 månader sen som detta hände?

  Jag kan personligen intyga att de inte varit några problem i denna församling, eller i orten.

  SvaraRadera
 2. Nej, Robert, det är inte frågan. Eller hävdar du, trots att du själv hänvisar till församlingen som aktuell i fallet, att detta inte på något vis är kopplat till församlingen? Länkarna i inlägget du kommenterar på kommer inte enbart från Aftonbladet, utan från flera olika tidningar. Vill du med din kommentar säga att samtliga dessa tidningar ljuger?

  Det du skriver besvarar nästan rakt ut min fråga i inlägget: har ni under tio månader haft anledning att oroa er, men ändå valt att tiga för att man håller saker och ting inom församlingen, så bär ni ansvar, eftersom det i så fall är ni som gjort det möjligt att hålla henne fången.

  Tack för din intressanta och belysande kommentar.

  SvaraRadera
 3. Instämmer i Roberts kommentar - detta är verkligen att koka ihop en historia som rakt igenom är falsk. Här skickar Aftonbladet en stor styrka till platsen för att fabricera en historia som kittlar, i synnerhet de som tycker illa om religiösa. Och hur seriöst är det att citera anonym "f d församlingsmedlem" - greppet är inte precis nytt. Det framgår väl rätt tydligt att paret fått en fristad hos campingföreståndaren, tillika pingsledare, men paret var överhuvudtaget inte religiösa, än mindre en del av församlingen. Tycker nog att föreståndaren visat både kärlek och omsorg, och dessutom gjort en polisanmälan när kvinnan blev misshandlad.

  SvaraRadera
 4. Tänk, jag skulle nästan gissa att det är Robert igen, den här gången under titeln Ortsbo. Nå, omväxling varierar. Tydligen har Aftonbladet råkat hitta en riktigt öm punkt. Har någon sagt att föreståndaren inte gav dem en fristad? Han verkar ju till och med låtit dem bo utan att betala hyra, det var människovänligt av honom. Har ni andra varit lika omtänksamma, och människovänliga, eller har ni valt att tiga i församlingen, vänt ryggen till och låtit det hela fortgå utan kommentarer?

  SvaraRadera