torsdag 4 september 2008

Gratis skolfrukost

Socialdemokraterna i Stockholm vill investera 15 små välanvända miljoner i att bjuda samtliga skolelever i årskurs 1, 2 och 3 på frukost, berättar DN. Vilket utmärkt förslag! Varför bara begränsa det till de första klasserna? Investera lite till, så att åtminstone alla grundskolegluttar kan få gratis frukost om morgnarna.

Se den pedagogiska vinsten i detta! Barnen börjar skolan mätta och glada, även de med lång resväg eller fattiga hemförhållanden börjar skoldagen mätta och glada, de kommer inte inflåsande med adrenalinet pumpande efter att ha rusat sista femhundra meterna för att hinna, utan de får ägna den första halvtimmen på dagen åt att sitta ner i lugn och ro tillsammans med kamrater från klassen och andra klasser, och lärarna givetvis, småprata, kanske se på nyheterna på tv, läsa morgontidningar (metro duger) och kan sen fortsätta till lektionen med lugn i sinnet. De hinner snacka av sig det där viktiga de måste snacka om första stunden på morgonen, vad de gjorde kvällen innan, vad de såg på vägen, vad de har för planer för kvällen och så vidare. Alla har vi varit där och vet vilken viktig information det rör sig om, den skulle plötsligt få plats!

Vilket underbart förslag! Kombinera detta med en näringsrik och mättande skollunch, och vi kommer att se lugnet sprida sig på skolorna, resultaten kommer att skena i höjden, sjukfrånvaron kommer att minska, det skulle inte förvåna mig om lågkonjunkturen skulle komma av sig av bara farten.

Hejja socialdemokraterna i Stockholm, sprid detta vidare till era kamrater ute i landet!

4 kommentarer:

  1. Precis, det tycker jag med. Har läst att de ger 3-rätters middag till fångar för att de blir så griniga och ohanterliga annars. märkligt att inte våra barn kan få frukost då.

    SvaraRadera
  2. Tja, fångarna kan behöva god mat de också, det är inte säkert de äter så näringsrikt när de är ute från kåken och de lär inte bli mer samhällsanpassade av näringsbrist. Men att satsa lika mycket per onge som man satsar per fånge verkar vara en bra start.

    SvaraRadera
  3. Precis-jag säger inte att vi ska servera fångarna dålig mat (de är ju folk de med) men det är märkliga att vi satsar mer på människor som gjort fel och ska göra bot för detta-än på vår framtid och små människor som har chansen att göra världen bättre. Dessutom skulle vi kunna förebygga ohälsa

    SvaraRadera