lördag 13 september 2008

Multikulti-Fredde fokuserar och exkluderar

Fredrik Reinfeldt har tänkt sig en multikulti-höst, berättar SvD, och han besökte därför ett halal-slakteri, Qibbla Halal Kött i Johanneshov lagom till Ramadan. "Ett 30 år gammalt företag med 26 anställda som jobbar med olika halalprodukter som framställs i enlighet med muslimsk tradition och som fått klartecken av de svenska myndigheterna". Reinfeldt uttalar sig multikulturellt och huvudet-på-sne-inkännande:
De moderata frihetskampen måste också handla om att ge egenmakt till nysvenskarna, stötta integrationen och få bort en massa onödiga regler som skapar värdegrundskrockar i det svenska samhället
Detta lilla ord, 'nysvenskar', det för dagen politiskt korrekta sättet att säga 'invandrare', 'utlänningar' eller varför inte 'såna där', är det bara jag som uppfattar det som minst lika exkluderande som de politiskt inkorrekta orden? Är det bara jag som hör ett skärande, vasst avståndstagande i ordet?

Reinfeldt lyssnar vänligt när
Diler Mustafa Taher som var med och grundade företaget och it-ansvarige Namir Zetali berättar om deras snabba framgångar, att man säljer sina köttprodukter över hela Sverige, i Finland och Danmark. Och att man fått en av de stora livsmedelskedjorna, Coop, att sälja deras halalkött. Däremot har flera andra kedjor tackat nej.
Reinfeldt är inte sen att haka på:
Det är mycket märkligt att stora företag inte ser sitt eget bästa. Här har vi över 400 000 muslimer som lever i Sverige och som rättrogna muslimer vill de ha sitt halalkött. Det finns ju en efterfrågan och pengar att tjäna, men de tar inte tillvara på det på grund av okunskap eller i värsta fall fördomar.
Ja, moderate Reinfeldt ser genast det viktigaste: här finns pengar att tjäna. Men han ser annat också. Frågan som inställer sig är dock, förmår Reinfeldt bara se en grupp i taget? Det finns många kulturer i landet som skulle önska utrymme, men kanske kommer det under multikultihösten?

Att se till att det finns utrymme för bön på arbetsplatserna och att inte i onödan skapa förbud för att få använda huvuddukar om det inte är direkt olämpligt, är exempel på enkla insatser för att minimera värdegrundskrockarna.

- Här visar man i praktiken hur man bygger integration. Vi måste visa mer respekt för andra kulturella traditioner, de hotar nästan aldrig några svenska värden, det kan finnas sida vid sida, säger Fredrik Reinfeldt.
Bra början, Fredde, men som du själv vet, att skapa utrymme för något nytt på en arbetsplats kostar pengar. När du instiftar ditt Reinfeldt-bidrag för kulturell anpassning av företag och kommuner runt om i landet, glöm inte bort att det finns många fler grupper än du kanske tror som behöver utrymme och acceptans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar