tisdag 9 september 2008

I morgon går jorden under

Expressen och DN är vänliga nog att varna oss, en dag i förväg. I morgon tar det slut. Det är inget krig, ingen jättebomb, inte miljöförstöringen eller ens någon komet som kommer att orsaka slutet, det är människans eviga nyfikenhet.
Världens största maskin, The Large Hadron Collider, som den kallas - har tagit 14 år att bygga. I morgon slås den på för första gången
Syftet med maskinen är att krocka protoner med varandra, för att försöka luska ut vad som händer före BigBang.
Och det är onekligen mycket som ska gå i lås när det stora maskineriet testas. En svärm protoner ska färdas runt hela acceleratorringen. Utanpå ringen sitter ungefär 8.000 magneter som styr protonerna.
Men, för det finns enligt tidningen ett rätt stort Men:
Samtidigt varnar andra forskare för att projektet kommer att leda till jorden undergång när hela planeten sugs in i det svarta hål som maskinen tros kunna orsaka. En grupp av 5000 forskare har anmält projektet till Europadomstolen och till en domstol i USA eftersom de fruktar att nya partiklar, strangelets, och svarta hål som tros kunna skapas i acceleratorn kommer att förinta jorden.
Vet ni, det skulle inte förvåna mig.

Men om det skulle råka vara så att vi överlever morgondagen, så fortsätt använda lågenergilampor, använd hellre alternativa fortskaffningsmedel och släng inte saker som är hela, bara för att du tröttnat på formen.

13 kommentarer:

 1. Var finns referensen till att 5000 forskare anmält experimentet till Europadomstolen? De enda referenserna jag hittat (och det finns flera utanför CERN-organisationen) när jag själv läst på om riskerna med LHC visar entydigt att det inte finns några risker alls.

  SvaraRadera
 2. Jag undrar vilka dessa 5000 "forskare" är, och vad de har för belägg. Av allt att döma är riskerna med LHC-experimenten minimala. Kosmisk strålning träffar jorden varje dag och skapar betydligt kraftigare kollisioner.

  SvaraRadera
 3. Jag råkade ramla in här och måste spela lite besserwisser...

  Faran från LHC har diskuterats mycket och det finns kraftfulla argument mot att det skulle vara någon fara. Mig veterligen är den allmänna åsikten hos seriösa fysiker inom området att det inte finns någon risk för de domedagsscenarion som uppmålas (och vi som inte är seriösa fysiker kan knappast förstå tillräckligt för att verifiera vare sig åt ena eller andra hållet).
  Här finns en del svar från CERN själva: http://public.web.cern.ch/public/en/LHC/Safety-en.html

  Hur det än nu förhåller sig så kommer knappast något att hända imorgon, eftersom de bara ska testa att skicka runt lite protoner (snarare än att krocka protoner, vilket är själva poängen med LHC). De har en bit kvar tills de har testat klart allt och kan köra igång på riktigt.

  SvaraRadera
 4. Henrik, jag vet inte vilka de 5000 forskarna är, jag citerade direkt ur Expressens artikel och var noga med att framhålla att det är enligt tidningen, således är det inte jag som hävdar vare sig antal eller fakta. Men berätta gärna vad Expressen sa om sina källor när du frågat dem.
  Anonym, det känns utomordentligt fånigt att prata med någon som är anonym, läs svaret till Henrik och känn dig delaktig i det.
  ztream, spela på du, glöm bara inte att tänka på miljön, det kommer generationer efter oss som med all säkerhet skulle uppskatta en hyggligt hel och ren jord att leva på. Lågenergilampor, miljövänlig transport, sopsortera, lite sånt, det kostar så lite möda, och eftersom du argumenterar så tydligt mot undergången finns all anledning att vara rädd om klotet. Inte sant?

  SvaraRadera
 5. Är det så vettigt med lågenergilampor? De innehåller kvicksilver. Tror du att folk verkligen lämnar de till återvinningstationer och kvicksilvret inte hamnar i naturen?Jag undrar.
  elina
  blogg.iniskogen.se

  SvaraRadera
 6. Elina, visst vore det bättre för naturen om vi alla kurade skymning och sen la oss att sova under dygnets mörka timmar, men det samhälle vi lever i idag tillåter inte riktigt alla att leva så. Vilket alternativ föreslår du som varande bättre? Jag tror faktiskt att de allra flesta lätt skulle fixa det här med återvinning och sopsortering. Lite pant, säg en tia styck, på varje lågenergilampa, tex, vips vore de återvunna åtminstone till nittio procent, det är jag övertygad om.

  SvaraRadera
 7. Även om det är 5000 forskare som anmält experimentet, så är det 5000 okunniga och insatta i vad som verkligen sker är min gissning.

  Men man vet aldrig. 5000 tusen kanske var en för lite , hade vi varit 5001 hade vi blivit tagna på allvar kanske , för då hade hade varit mer allvarligare.

  SvaraRadera
 8. Om denna typ av kollisioner ägt rum naturligt i miljarder år (kosmisk strålning som kolliderar mot partiklar i vår atmosfär) borde det väl uppstått mörk materia även i dessa fall. Det är ju det förväntade utfallet av experimentet. Varför studerar man då inte dessa "naturliga" kollisioner istället för att i 14 år bygga ett laboratorium för x antal miljarder? Svaret är naturligtvis att det aldrig skett några kollisionser i vår atmosfär eller någon annanstans på jorden som frambringat mörk materia, således kan man därför ej heller dra några slutsatser om vad som skulle kunna komma att hända om så faktiskt skedde. Om det dessutom vore så att mikroskopiska svarta hål skulle upplösas och försvinna omedelbart och aldrig hinna existera i praktiken, vad är då syftet med experimentet, enär det då torde vara omöjligt att observera och studera det man hade för avsikt att observera och studera.

  /Kristian

  SvaraRadera
 9. Hmmm... din nästa blogg kan ju vara typ NAMNEN på de 5000 forskare som är emot.

  SvaraRadera
 10. Till saken hör att hela tiden, dygnet runt, år efter år, ända sedan jorden skapades så har vår planet bombarderas av kosmisk strålning med betydligt högre energi. (hastighet på partiklarna är nästan, nästan, nästan ljushastigheten)
  Dessa kosmiska partiklar har ännu inte bildat något svart hål i vår närhet (inom det observerbara universum) när de kolliderat med olika partiklar.

  Se Prof. Ulf Danielssons kommentarer i tidningen NyTeknik.
  ( nyteknik.se/efter_jobbet/kaianders/article347535.ece )

  SvaraRadera
 11. jag har lyssnat på föredrag som pratar om risken för svarta hål med denna accelerator.
  "nya medier" har fått det hela om bakfoten när det skriver att jorden går under imorron.
  Om något svart håll uppstår kommer vi inte att märka av effekterna av det förrän om ca 6 månader. sen går det ganska fort.

  SvaraRadera
 12. Ztream! Om det inte finns någon fara alls, varför gasar dom inte på direkt då? Ge gärnet alltså.

  Jag har svårt att tro att något allvarligt kan hända, men forskare har haft fel tidigare. Fråga de som beskådade de första kärnvapenproven i USA... Oj, förlåt, det kan du ju inte göra. De lever ju inte längre.

  SvaraRadera
 13. Anonym och anonym, kanske är det så att man har svårt att studera de krockar som eventuellt sker naturligt därför att de är oförutsägbara, ingen vet vare sig var eller när, och hela atmosfären är ett fasligt stort område att täcka?

  För övrigt torde svaret på frågan 'varför byggde man den' vara det vanligaste bland svar när det gäller mänskligt handlande: för att man kan.

  Pezster, som jag sa till Henrik, det är inte min uppgift, jag citerade Expressens artikel, vänd dig till dem om du vill ha närmare specificerat vilka de femtusen är. Berätta gärna vad de svarade.

  mr t, tack för länken, det är alltid intressant att kunna läsa mer för den som är intresserad.

  joolwi, 6 månader, säger du. Vore det då inte en god idé om vi, dvs vi människor, ägnade de sex månaderna till att bete oss väl mot varandra och mot världen? Låta bli att köra bil, mer än möjligen när det verkligen inte finns något alternativ och resan måste genomföras, framförallt låta bli att flyga bara för nöjes skull, umgås och i största allmänhet ta hand om varandra och planeten? Sopsortera, återvinna, konsumera bara det nödvändiga, dela med oss... Ett halvår, det torde vi väl klara om vi lägger manken till?

  Barbaselo, kanske vill de prova att apparaten fungerar som den ska först? Tydligen har protonerna bara rusat ett par tre kilometer tidigare innan de börjat vimsa omkring och bete sig ovetenskapligt igen vid tidigare försök. Jag har ingen källa, utan redovisar här bara ett rykte jag hört, kan vara jättefel, kan vara rätt.

  Tänk, om de trycker på knappen om några timmar, upphetsade och glada, beredda att observera av hjärtans lust, och så händer.... ingenting!

  SvaraRadera