måndag 1 februari 2010

Uniformerade lärare

Mats Mügges Mössa har diskuterats i både media och bloggar och, sannolikt, på arbetsplatser och bland det som kallats Verklighetens Folk. Han fick inte sitt vikariat förlängt på grund av att föräldrar sett en bild av honom på Facebook och utifrån denna skapat sig en åsikt om hans vandel.

Röster har höjts för och emot detta, och det är upprörda känslor med i spelet. Hur får en lärare egentligen se ut, och vem avgör detta? Skolledningen? Bör regeringen tillsätta en NormNämnd som har att avgöra exakt vad som går för sig och inte? Eller är det föräldrarna till barnen som inför varje läsår skall presenteras med en serie bilder av varje lärare och utifrån denna ta ställning till om personerna ser tillräckligt presentabla ut för att få förtroendet?

Det föreslås också att lärare bör uppvisa en viss enlighet i klädsel, man föreslår som jag nämnde igår t ex rutig skjorta och jeans. Man gör som man gör här i landet, föreslår uniform i skolan men fegar ur halvvägs och det hela blir en mesig medelklassnormerad halvmesyr. Nej, stå för vad ni säger och tycker, människor. Ska det införas uniformer på lärare vill jag ha full ämbetsdräkt och inget mindre. Till vardags. I klassrum, och framför allt vid utvecklingssamtal med föräldrar.

Jag vill dessutom ha årligt skatteavdrag för detta, det är inga små investeringar vi förväntas göra.

10 kommentarer:

 1. Vissa friskolor ha ju redan anammat detta. Man får dock betala "uniformen" själv...

  SvaraRadera
 2. :-) De har ju dragit ner på försvaret, så det borde finnas sådana uniformer över... Det skulle Björklund gilla!

  SvaraRadera
 3. Emma, arbetskläder är väl avdragsgilla, är de inte?

  Christer, aldrig i livet! Ska vi ha uniformer ska det vara akademisk regalia, hela kitet. Under arbetstid och, i likhet med andra ämbetsdräkter, om man så önskar vid högtidliga tillfällen (Nobelfester och sånt). Men, och det är viktigt, vad man sedan väljer att ha på sig privat är ens egen ensak. Vi är lärare, anställda av kommuner och skolor, inte livegna.

  SvaraRadera
 4. Jaaaaa. Inför uniformar. Gärna med gradbeteckningar. Tänk att får vara skolans trestjärniga general. Pikhjälm, axelklaffar, ridbyxor,välputsade stövlar och inte minst monokel. Eleverna går i snörräta rader och står uppställda när fältherren kommer, dammar av katedern, tänder en cigarr och häller upp ett glas konjak. Sedan börjar man med slaget vid Cannae och redogör för Hannibals inringsstrategi som förintade den numerärt överlägsna romerska hären. Alla fältherrars våta dröm! Naturligtvis undervisar jag med hjälp av generalstabens gamla kartor och pjäser som visar truppförflyttningar.

  SvaraRadera
 5. Anonym - ja, hurra, sarkasm! Du är jättevitsig, och alla skrattar. Trots detta lyckas du sätta fingret på själva poängen - blotta idén att kläderna skulle spela en avgörande roll i huruvida en lärare är en bra lärare eller inte är både gammaldags och dammig.

  SvaraRadera
 6. Om jag följde din bildlänk rätt var den från USA , San Antonio. Det ser verkligen ut som om de imiterar engelskt universitet med allt vad det innebär av hierarkiserade barlaster.

  De som tror att auktoriteten sitter i kläderna kommer nog att ställas inför oanade svårigheter när de möter barn. Till sist handlar det om trovärdighet och kompetens - inte att leva upp till normen.

  SvaraRadera
 7. De som tror att kompetensen sitter i kläderna är sällan de som ska möta eleverna, det visar väl fallet Mügges Mössa med all önskvärd tydlighet. Men det är vi som har till uppgift att förmedla kunskap till eleverna som får ta konsekvenserna, och jag skulle känna mig mindre fånig i full akademisk regalia än i rutig skjorta och jeans.

  SvaraRadera
 8. Jag har varit på engelsk graduation och det var ganska gulligt med hattar och allt. Samtidigt kändes det väldigt underligt att Malmö Högskola försökte blåsa upp sig med att imitera en del av de här riterna.

  Nej min själ - sånt håller vi inte på med i Malmö!

  SvaraRadera
 9. Jag gillar den där akademiska regalian, skulle ge mig känslan av att befinna mig i en fantastisk roman, men jag tror jag föredrar om lärare är människor som vet hur de ska dela med sig av kunskap snarare än det jag tycker uniformer representerar, likformiga yrkesutövare.

  SvaraRadera
 10. Mats, det Malmöitiska demonstrativa avståndstagandet från formalia och, tydligen, regalia, kan vara lite gulligt det också, inom rimliga gränser.

  eja, poängen med ämbetsdräkterna är ju egentligen inte likformigheten, utan snarare enhetligheten. Ett sätt att visa att en lärare i kemi i Kiruna förmedlar samma kunskapsbas som en lärare i kemi i Vellinge. Och upphöjs det röster om att lärare ska vara enhetliga så får man löpa linan ut - full regalia - annars får man låta bli att hojta.

  Halvmesyrer är för mesar.

  SvaraRadera