söndag 7 februari 2010

Centerpartistisk jämställdhet och IT-support

Tänk dig att komma hem i kväll. Leksakerna är undanplockade. En lätt doft av såpa från de rena golven i vardagsrummet. Den dammiga bokhyllan nästan glänser. I garderoben är den rena tvätten redan instoppad. I stället för dammsugaren finns tid och ork till helgmys
Så förföriskt inleder Centerpartiets Olofsson sin debattartikel på Aftonbladet. En ande har dragit igenom hemmet, osynlig i allt utom i den synbarliga magi som är det nystädade hemmet. Och visst låter det som en dröm? Tänk att slippa bekymra sig om städningen, tvätten, disken, alla de där sisyfosuppgifterna som tar på både humör och ork. Olofsson fortsätter kuttra förtjust i samma mysiga ton när hon pratar om fördelarna:
Stärkt jämställdhet och enklare livspussel. Äntligen kan barnfamiljer ägna sig åt helgmys i stället för skurhinken. Att komma hem till ett nystädat hem där tvätten är struken och golven är rena ger många familjer mer tid till varandra. Hushållssysslor som tidigare utförts i stor utsträckning av kvinnor blir nu professionaliserade. Motståndarna säger att det bara är de rika som har råd. Men när vi tittar på vilka som köper tjänsterna är den största gruppen i dag barnfamiljer med medel­inkomster.
Jahapp, Olofsson, det låter ju som en bra deal för dem som får del av detta. Medelinkomster, säger du, dvs de som befinner sig ungefär mitt på skalan mellan snuskigt rik och smärtsamt fattig. De som utför miraklen, dessa osynliga "kvinnor och personer med invandrarbakgrund" som dragit genom huset och ödmjukt försvunnit ut genom bakdörren på väg mot busshållsplatsen när den leende medelklassfamiljens stadsjeep kör in på uppfarten, var på skalan befinner de sig, tro? Hur ser deras livspussel ut?

Hon säger mer i artikeln än att bara kuttra förtjust över nystädade medelklasshem, Olofsson. Centern har stora planer:
Centerpartiet vill också gå vidare och pröva en utökning som innebär att HUS-avdraget ska omfatta IT-tjänster. Det finns i dag för få företag som erbjuder IT-support till privatpersoner men efterfrågan är stor. Det kan handla om hjälp att installera den nya tv:n eller datorn. Kan en skattelättnad bidra till att branschen växer är det också en möjlighet för många unga att få jobb
Hon utvecklar tankegången via SvD:
nu är vi ganska många som inte tillhör datagenerationen och som har det jättesvårt att få datorer och tv att fungera, säger Maud Olofsson till TT.

- Det här skulle kunna göra att jättemånga unga kunde starta företag och göra det här jobbet. Vi skulle få unga i jobb och en massa äldre som blir glada. Det skulle passa särskilt bra nu när ungdomsarbetslösheten är så hög, säger hon
Ja just det. För de flesta som köper datorer och tv-apparater via blocket och radannonser är just äldre, som inte alls vet hur de ska hantera saken de köpt. De handlar mer sällan via de stora kedjorna där både installation och support ingår i priset redan, det vet vi ju allesammans.

Jag är kanske alldeles osedvanligt misantropisk idag, till och med för att vara jag, men det tycks mig som om Olofssons uttalande stärker bilden av ett samhälle där underklassen i allt högre grad betraktas som arbetskraft avsedda att göra medelklassens liv lättare och gladare, i allt mindre grad som medmänniskor.

Det är valår i år.

10 kommentarer:

 1. Jag har ingenting emot att vissa personer städar andras hem eller installerar deras datorer, men däremot är jag fundersam över skattefinansieringen... Varför ska just dessa tjänster gynnas? Vad avgör vad som kallas en "hushållsnära tjänst"?

  Om jag tar en korvlåda på magen och går omkring i bostadskvarteren och säljer korv är det ju väldigt "hushållsnära"...

  SvaraRadera
 2. Att städa hemma hos någon är ett högkvalificerat yrke som kräver både yrkesskicklighet, integritet och diskretion. Jag har all respekt för de yrkespersoner, både män och kvinnor, som har detta som sin dagliga inkomst. Jag har inget emot att det skattesubventioneras heller.

  Men jag har något emot att den svenska näringsminister så gott som går upp i brygga i extas över hur underbart fantastiskt det är att komma hem till detta välstädade hem, hur underbart och viktigt detta är för de medelklasskvinnor som betalar för tjänsten, hur glada de äldre skulle bli för att en trevlig ung man kom hem till dem och kröp omkring bakom tvn med ändan i vädret; istället för att tala om de som faktiskt skulle utföra dessa tjänster. Den som städat huset så väl är borta ur bilden när Olofsson träder in i den, lika bortstädad som dammet i bokhyllan.

  Det har jag något emot.

  SvaraRadera
 3. Så sant-och vem ska städa hemma hos damen som städar hos medelklassen?

  SvaraRadera
 4. Det lär hon få göra själv, och ingen skam i det heller. Bara i Olofssons attityd.

  SvaraRadera
 5. Städning är städning. Ett genuint skitjobb och ett jobb som bara uppmärksammas när det inte utförs. Har själv varit städare på ett statligt verk en gång i tiden.Vi städare bemöttes och behandlades oftast med djupaste förakt. Även av de alkoholister vars urdruckna ölburkar vi hittade inne på arbetsrummet. En del verkade ha så fruktansvärt tråkigt på arbetet att de till och med smutsade ned toaletterna med flit för att kunna trycka ned oss. När man befinner man sig längst ner i samhällpyramiden får man uppleva hur lågt de högre bemedlade behandlar en.

  SvaraRadera
 6. Hygiene Dr. Ett strålande exempel på hur den attityd Olofsson visar upplevs från andra hållet. Tack för din kommentar, den är viktig!

  SvaraRadera
 7. Jag tänker mest eftersom jag själv arbetar som personlig assistent och det är inte alltid lätt att ta sig i kragen och orka städa hos sig själv när man städat ett helt hem redan.

  SvaraRadera
 8. Crimson, det är en aspekt som helt försvinner med Olofssons attityd, men är viktig att lyfta fram.

  SvaraRadera
 9. Skattesubvensionerad städning borde vara behovsprövad. Fullt friska, arbetsföra och som har energi nog att springa på olika gym med personliga tränare kan gott städa hemma eller betala full taxa för tjänsten. Dessutom tycker jag att den borde vara inkomstprövad också. Ju högre lön du har desto mer ska du betala. Progressiv taxa som så beprövad från skattebranschen. Smiter man ändå från sina åtagande så borde man betala dryga böter för sin olagliga verksamhet. Kan smitarna inte betala böterna så ska man skaka galler...allt efter inkomst. Ju högre lön desto längre straff. Med andra ord. Var en tar undan sin egen skit. Vad är nästa påhitt? Skattefinansierad påklädning av det vackra folket? Orkar de torka sig i baken efter avslutat besök i hemlighuset? Behöver de inte hjälp med att fimpa cigarren trots att de lyfter 150kg i bänkpress och springer marathon under 3 timmar. Maktens arrogans.

  SvaraRadera
 10. Jag är inte helt säker på om du är arg i största allmänhet på att det finns rika människor, om du tycker att den enda städning av privata hem som är godtagbar är hemtjänst eller om du är arg på systemet med avdrag?

  SvaraRadera