onsdag 3 februari 2010

Bokfrågornas ABC

Bokstaven K står på programmet idag denna snöiga onsdag. Borde ta och döpa om utmaningen, för det blir inte så många frågor den här veckan heller…

1. Självklart måste det bli K som i kärlek idag. Berätta om ett kärlekspar i litteraturen som du tycker om.


Drottning Titania och kung Oberon i Shakespeares En Midsommarnattsdröm är två egensinniga, rätt tjurskalliga individer. Ingen av dem är villig att vika sig för den andre, de ryker ihop ibland, vägrar prata med varandra och återförenas sinom tid i högsta samförstånd, utan att någon egentligen behöver ge efter på sin frihet.

2. Krig är inte lika muntert, men jag vill ändå att du berättar om en bok som på något sätt handlar om krig.

Poltava av Peter Englund beskriver nära och innerligt slaget som fick det svenska stormaktsväldet på fall.

3. Berätta om en bok där korrespondens via mail, brev, sms eller något annat spelar en stor roll.

Stokers Dracula är förmodligen mer känd i de olika filmversioner som finns tillgängliga. Romanen kan ibland uppfattas som svårtillgänglig eftersom den är berättad genom dagboksanteckningar, brev, tidningsartiklar etc, men den är en klassiker och början till det som gett oss både Twilight och True Blood.

4. Vem är din favoritförfattare av kåserier och/eller krönikor?

Men åh så tråkig jag är! Det är klart det finns jätteduktiga, roliga, underhållande kloka krönikörer, varför har jag ingen favorit som jag följer?

3 kommentarer:

 1. En midsommarnattsdröm är en favorit! Dags att läsa om kanske. Dracula har jag inte läst, men så är jag ingen vampyrfantast ännu heller. Det tyder väl också på en viss tråkighet kanske. ;-)

  SvaraRadera
 2. Du beskriver just skälet till att jag ska läsa Dracula. Vad vore jag för vampyrdiggare om jag inte läste alla vampyrromaners urmoder?

  SvaraRadera
 3. Lilla O, En Midsommarnattsdröm är underbar, vi har jobbat med den i engelska B ett tag och eleverna är inte helt ogillande.

  Crimson, definitivt. Lite styltig är den, Stoker saknade det lätta handlaget hos många andra samtida, men absolut läsvärd!

  SvaraRadera