söndag 31 januari 2010

Lämplig klädsel för lärare

Någon antydde att lämplig klädsel för lärare vore trevligt rutig skjorta och jeans. Jag undrar hur man bör förhålla sig till keps?

4 kommentarer:

 1. Kepsen på säger jag. läraren måste våga visa vem som har makten i klassrummet

  SvaraRadera
 2. Kan eleverna så kan läraren?

  Oh det här är ju en otroligt svår fråga egentligen som spänner över så många olika saker.

  Dels så drar jag paralleller till niqab/burka debatten- varför ska man överhuvudtaget ha åsikter om vad folk har på sig för kläder. I burkadebatten så finns bland annat argumentet att det kan bli svårt att avgöra vem det är som finns bakom burkan (men ärligt talat - träffar man en person tillräckligt ofta så känner man igen både röst och ögon, sätt att uttrycka sig på osv. Eller?)

  Sen finns det ju sociala konventioner som har att göra med att man inte har något på huvudet på sig inomhus. Vissa människor är otroligt hårda på den punkten men jag funderar över om det kanske finns en åldersgräns för det? I vissa fall har jag dessutom varit med om att lärare kräver att kepsen ska bort av rent auktoritära skäl (Because I said so!) snarare än att de har några bra argument för det.

  Tankarna far runt som i en liten karusell tillsammans med både bra och dåliga argument.

  Min slutsats blir (om än något rörig) att jag personligen inte skulle ha något emot kepsar i mitt klassrum, varken på mig själv (trots att jag inte har keps) eller någon annan så länge de inte stör lärandet. En kepsdiskussion kanske gör mer skada än att bara ignorera att den finns där? Å andra sidan blir det svårt om det finns regler för det hela. Om skolan redan tidigare har regler för sådant så blir det svårt för mig som (framtida)lärare att inte respektera dem. Annars underminerar jag hela systemet men samtidigt blir det svårt för mig att argumentera med elever för saker som jag själv inte tycker är så viktiga.

  Hjälp?!?!

  SvaraRadera
 3. Har skolan en gemensam överenskommelse kan man alltid hänvisa till denna, i kepsfrågor likaväl som i andra frågor. Personligen har jag aldrig upplevt en störande keps i ett klassrum - jag vet att de finns (kepsar med händer och inbyggda applådljud, kepsar med drickahållare på sidorna, kepsar med inbyggd radio, t ex) men har sluppit stöta på dem.

  Mer traditionella kepsar gör inte mer väsen av sig än ett hårspänne, och jag har oerhört svårt att motivera, för elever likaväl som för mig själv, varför jag skulle lägga dyrbar lektionstid på att argumentera om något så oförargligt.

  SvaraRadera