måndag 1 februari 2010

Böckerna och framtiden

Jag är en passionerad bibliofil. Hade jag råd, tid och utrymme hade jag haft minst ett bibliotek i mitt hem, jag väljer mina ytterkläder bland annat efter storleken på fickorna - ryms där inte minst en pocketbok får det vara - och viftar ointresserad bort de tidiga versioner av det som idag kallas läsplattor som i dagsläget finns tillgängliga. Det är en teknik som kommer, absolut är det så, men de alternativ som finns förhåller sig till de som kommer inom en inte alltför avlägsen framtid ungefär som en T-Ford till en Lamborghini. De utgör början av något, men det är långt kvar. För klumpiga, för primitiva, för otympliga än så länge.

Hanna Fridén tycks, apropå iPad, vara av snarlik åsikt: "Den blev inte just smidigare än tidigare läsplattor". Hon funderar också kring bokbranschens framtid idag:
Det fanns ett hopp på iPad, som kanske ännu inte uptlånats helt, att det skulle vara en slags räddare vad gäller dagslägets dåliga bokförsäljning
men konstaterar att det nog ska till mer än tekniska finesser för att lösa bokförlagens problem. Print on Demand är en del, men räcker inte heller. Det bästa för bokbranschen, skriver hon och mitt nostalgiska jag instämmer, vore
om det återigen blev en starkare skrytfaktor att både läsa och ha böcker i hemmet. Att det blev trendigt igen. Att folk ville stoltsera med feta bokhyllor
Det hade varit idealiskt, tror ni inte? Tyvärr är jag krass och tvivlar på att det någonsin kommer att ske. Bokbranschen, liksom skivbranschen, filmbranschen och tidningsbranschen, genomgår en omvälvande förändring just nu. Det som har varit kommer inte tillbaka, och hur framtiden kommer att se ut kan vi i nuläget bara skymta. Det bästa, för bokbranschen såväl för övriga världen, är nog att hålla så många vägar som möjligt öppna. Att inte binda upp sig för hårt och för tidigt åt ett håll, det riskerar att straffa sig i längden.

Vi lever i en föränderlig tid. Det är rätt coolt.

3 kommentarer:

  1. Så sant och det ska bli spännande och se. Jag är dock en aningen konservativ bibiliofil. Jag är uppväxt i bokfyllda hem. Dock länge sedan jag köpte en bok.

    SvaraRadera
  2. Bibliofili - betyder det att du verkligen vill äga böckerna? Att omge sig med dem i det klassiska bibliotekets form tycker jag verkar vara en aning nostalgiskt.

    För mig var det en befrielse när jag insåg att det gick att kasta (eller ge bor) böcker.

    SvaraRadera
  3. Crimson, jag tror vi går mot samma utveckling i boksfären som vi gjort i musiksfären och filmsfären - vi glider över i ett nytt konsumtionsmönster utan att vi riktigt märker att det händer.

    Mats, ja, jag vill omge mig med dem i det klassiska bibliotekets form. Även jag har mina nostalgiska sidor. Men jag vill inte att de ska stå där bara för att stå där, nej, de ska läsas - av mig och av andra. Jag lånar ut, skänker bort, glömmer på bussar och bookcrossar glatt böcker till höger och vänster. En oläst bok är en sorglig sak.

    SvaraRadera