måndag 22 februari 2010

Bokfrågornas ABC

Mmmmm, dags för en favoritbokstav hos Lilla O.

1. Berätta om en bok där mat har stor betydelse.


Fried Green Tomatoes At The Whistle Stop Café av Fannie Flagg är en underbar bok. Det äts hela tiden i boken, och i den bilagda receptboken får man lära sig att laga inte bara de gröna tomater som utgör både bokens titel och det lilla välbesökta caféets signum, utan majsbröd, mal och pecannötspaj bland mycket annat. Dessutom är det en väl berättad, rik och förtjusande historia om fyra smått fantastiska kvinnor, var och en på sitt sätt.

Filmen är inte dum den heller.

2. Vems memoarer skulle du helst av allt vilja läsa?

Dave Mustaines liv har inte alltid varit lätt, och han är en av mina absoluta favoritmusiker därtill. Hans självbiografi ser jag verkligen fram mot att ta del av.

3. Man Booker Prize for Fiction har delats ut till en författare inom det fd. brittiska samväldet sedan 1969. Här finns alla vinnarna. Har du någon favorit?

Jag älskar Margaret Atwood, både som författare och poet! Hennes lätta berättarhandlag och självklara hantering av språket i kombination med hennes trovärdiga karaktärer gör att jag gärna återvänder till hennes böcker om och om och om igen.

4 .Jag söker också en bok om makt.

Machiavellis Fursten hymlar inte med vad som krävs för att erövra och behålla makten. Machiavelli skriver med Cesare Borgia som förebild för hur en furste ska vara, och hycklar inte med att en furste måste vara beredd att sätta etiska aspekter som rättvisa, respekt för lagen och barmhärtighet åt sidan för att kunna behålla sin position och styra sitt rike effektivt. Dock bör han ibland, vid strategiska tidpunkter, visa vänlighet och rentav barmhärtighet för att återvinna folkets förtroende och kärlek. Bara inte för ofta, för mycket och för länge åt gången, då kommer folket att börja vänta sig mer i den riktningen och bli både lata, bekväma och framför allt tappa respekten för sin furste och hans makt.

Känns det alltför nära och bekant? Det är valår i år, kom ihåg det.

2 kommentarer:

  1. Fried green tomatoes ja, det var länge sedan. Fantastisk bok och film! Fursten är också bra, men på ett helt annat sätt.

    SvaraRadera
  2. Visst är den ljuvlig, stämningen är helt fantastisk! Fursten har sina definitiva poänger, den är en sån bok som är nyttigt att ha läst.

    SvaraRadera