onsdag 24 februari 2010

Björklund kritiserar Olofssons förslag

Folkpartiets Jan Björklund uttalar sig i DN om centerns utspel om kunskapsmiljarden. Trots den optimistisk satta rubriken i tidningen är Björklund kritisk:
Det bra att man vill ha mer öronmärkta statsbidrag till skolan. Det är en positiv omsvängning, säger han [...] Björklund är dock tveksam till den modell som Centerpartiet förespråkar — att pengar ska gå till skolor vars elever förbättrar resultaten på de nationella proven i årskurs 9
Utbildningsministerns insikt i konsekvenserna av ett sådant förslag är djupare än Olofssons. Att sätta skola mot skola när det gäller fördelandet av resurser kan leda till än värre betygsinflation då betygen plötsligt inte bara ska spegla enskild lärare, utan också hela skolan och dessutom kopplas till budget:
Problemet ligger i att proven rättas av lärarna själva och att det kan missbrukas. Om man snällrättar får man mera pengar, säger Björklund
Redan idag händer att rektorer uppmanar lärare att sätta högre betyg på elever än läraren bedömer att eleven uppnått, av olika orsaker. Om det plötsligt börjar handla om att ett högre betygssnitt ger mer pengar lär knappast detta fenomen minska.
Björklund drar paralleller till högskolan där man sedan 1990-talets början får pengar utifrån hur många som godkänns.

– Det betyder att det finns ekonomiska skäl för en högskola att sänka kraven för godkänt. Vi håller därför på att avveckla det, säger han.
Det är skönt att någon drar i bromsen en aning när Olofsson slänger alltför många och stora valfläskbitar på grillen.

2 kommentarer:

  1. Du har rätt. Det är möjligt att läsa in en gnutta vett och kritisk distans i Björklunds uttalande.

    Jag läste slarvigt och såg bara rädslan för att tappa initiativet.

    Kannibalism är väl OK inom regeringen men om vi ska börja tillämpa principen mellan skolorna är riskerna stora för ett verkligt blodbad.

    SvaraRadera
  2. Och som vanligt är det elevernas blod som skulle offras. Det är skönt att till och med folkpartister öppet börjar opponera sig mot centerpartiets galenskaper. Centerns ständiga utspel och försök att få uppmärksamhet till sig själva visar tydligare och tydligare att de nog egentligen är mer av en börda än en tillgång för alliansen.

    SvaraRadera