fredag 5 februari 2010

Till dig som sökte 'hata skolan' och hamnade här

Att du sökte på hata skolan och hamnade här, i en lärares blogg, var kanske inte riktigt vad du tänkt dig, men du är innerligt välkommen och jag hoppas jag inte bidrog ytterligare till ditt hat. Det gör mig ont att du hatar din skola, och jag skulle vilja säga ett par ord direkt till dig.

För det första - skolan varar inte livet ut, även om det känns så när man är ung och inte upplever det meningsfullt att gå till skolan varje dag. Det kommer ett liv efter skolan, och i det livet behöver du inte ha kontakt med någon av dem du går i skolan med nu, eller någon av lärarna, om du inte vill.

För det andra - dina lärare är inte tankeläsare. De kan inte ändra på något av det som gör dig frustrerad eller gör ont om du inte berättar för dem vad det är. Kanske kan de inte ändra på saken ändå, men de kan försöka. Om du berättar vad som behöver ändras på.

För det tredje - om allt är jobbigt och eländigt nu, och det råkar gå ut över dina betyg, så finns det folkhögskolor runt om i landet där du kan läsa in kurserna när du får tillbaka lusten att plugga en dag.

Ha det bra, och var rädd om dig!


2 kommentarer:

  1. Är det inte standard? Att hata skolan nån gång i sitt liv av flera olika anledningar. Tråkigt, tidskrävande, inget motstånd, utanför... Skolan är en extremt jobbig miljö om man tänker efter. Den personen som sökte på det kanske är runt 14, så det kan inte vara särskilt uppmuntrande att tänka att h*n måste gå i skolan i åtminstone 10 år till för att ha en ordentlig utbildning. Skolan är inte rolig. Speciellt inte om man inte har läshuvud och känner det som ett ställe man är tvingad att gå till varje dag. Mellan- och högstadiet är de jobbigaste perioderna. Mellanstadiet för att något är för lätt och något är för svårt, vissa lärare är inte bra på att förmedla ett ämne och många klasskamrater är fortfarande bortskämda snorungar medan man själv kanske har börjat växa upp en del, eller tvärtom. Högstadiet... Vad är lätt i högstadiet? De tre åren är de värsta i ens liv tror jag de flesta inser när de börjar komma upp i vuxenåldern. Skolan som alltid finns där både på vardag och helg, under skoltid och fritid är det lättaste att skylla allting på.

    SvaraRadera
  2. Jo, jag tror de flesta hatar skolan då och då, somliga i längre perioder än andra, och av många olika anledningar.

    Och ändå envisas vi, som samhälle, med att fortsätta med mer av samma sak. Det är dumt. Ibland får jag en känsla av att resonemanget är ungefär att allt som inte dödar härdar. Jag undrar bara varför vi anser att våra barn och ungdomar behöver härdas så in i bomben?

    Tack för en klok kommentar.

    SvaraRadera