söndag 17 januari 2010

Nörden och nördan

Sydsvenskan skriver idag om hur tjejerna tar plats i nördkulturen. Artikeln konstaterar det självklara idag - det är inne att vara nörd:
Under det senaste decenniet kom nörden, geeken, att bli mainstream, till och med hjälte, såväl inom populärkulturens Matrix- och fantasyestetik som genom samhällets teknikutveckling. Geek-glasögon la sig till ro på den stilmedvetnas nästipp och kalenderbitare och specialintresserade kunde utnyttja bloggmediet för att odla mer och frälsa fler
Det är idag inte bara socialt accepterat utan rent av lite chique att vara udda, att gå in i sitt specialintresse och med hull och hår ge sig hän åt det.
För mig är det färdigheter och nyfikenhet, ett angreppssätt. Att man kan begrava sig fullständigt i ett ämne under en tid, bli mycket entusiastisk och verkligen vilja förkovra sig. Det kan vara stickning, konst eller vetenskap, säger Charlotte Frantzdatter Johansen, som förutom handarbete är djupt nedgrävd i isländska handskrifter
Att vara nörd är det nya svart, helt enkelt, och det märks tydligt på att villa-Svensson gått från grillskryt till nördskryt. Medelålders medelklassmän som nått en viss position i samhället där de kan stå stadigt med brett mellan fötterna, puta med pondusmagen och skämta på andras bekostnad i sällskap med likasinnande skryter sig själva som 'nördar' och framhåller hur de sannerligen alltid varit speciella. Hur de redan i skolan utmärkte sig med sina specialintressen, sin modellflygplan och sina mekaniska prylar, hur de aldrig riktigt accepterats av etablissemanget och alltid varit rebelliska och gått sin egen väg (Att deras egen väg är bred och vältrampad av många fötter, trygg med höga räcken på sidorna och trevliga rastplatser med god service får man inte nämna). Under många år har de hånfullt skrattat åt nördarna men nu befinner vi oss i en era där det finns en viss status i att vara nörd, så nu vill de ha del av positionen de också.

Och det om något visar mig att det inte alls handlar om att vara nörd, egentligen. Det handlar än en gång om ytan. Att vara framgångsrik, ha position och ett litet charmig specialintresse. Den kvinnliga nörden, framhåller artikeln, har varken finnar eller svårt att finna sig till rätta i sociala sammanhang.
2008 gjorde tidningen Newsweek ett reportage om ”The Nerdette”: ”Möt nördtjejerna. De är smarta, de är teknikkunniga och de är heta. De är alltså inga sociala misfits utan snygga hejarklacksledartyper som även är fast i dataspelsträsket, kan programmera eller älskar fantasy
Kanske är vi faktiskt på väg mot en era där nördarna blir accepterade som de människor de är. Vi lämnar industrialismen och går in i något annat, något ingen av oss riktigt vet vad det är ännu oavsett tankesmedjors förutsägelser och funderingar. Det vore inte dumt om vi ginge mot en era av intellektualism men för dagen får vi nog leva med att nörd är det nya svart, men att de riktiga nördarna, de där tankspridda figurerna med missmatchande kläder, konstiga frisyrer och bristande social förmåga, varken är sociala projekt att rädda eller lustiga kufar att visa upp utan lika mycket människor som alla andra.

6 kommentarer:

 1. En underbar artikel som slår undan benen på min fördomsfulla världsbild där nörderi är ett manligt privilegium!

  Egentligen är det ju bara ett annat ord för hängivenhet.

  SvaraRadera
 2. Så bra, fördomar som får benen undanslagna är alltid bra.

  Om det sedan i förlängningen kan leda till att även den socialt bortkomne äkta nörden kan bli accepterad som individ precis som h*n är så vore det ännu bättre.

  SvaraRadera
 3. Gruppen er lavet for at kvinderne kan finde hinanden og være nørder sammen, fordi vi netop bliver set skævt til i samfundet. Artiklen får det til at se ud som om, vi alle passer ind i samfundet og er "de smarte piger", men vi har jo netop ofte holdt igen med vores nørderier, fordi det gjorde os til de underlige. Men i gruppen er vi fælles om at være nørder og kan støtte hinanden i, at det er helt fint at være lidt skæv. Det er ikke fordi, at jeg ikke har 'social skills', men jeg føler aldrig rigtig, at jeg passer ind, hvis ikke jeg er sammen med andre nørder.
  Men jeg er glad for at se, at artiklen har fået folk til at diskutere nørder og måske få ændret nogle fordomme og stereotype forestillinger :)
  /Charlotte Frantzdatter

  SvaraRadera
 4. Hej Charlotte, så trevligt att du skriver! Jag ser, när jag läser igenom mitt inlägg, att det kan tolkas som om jag raljerar över gruppen, det var inte alls min avsikt med att skriva det. Tvärtom - gruppen tycks mig som ett gott initiativ och jag är övertygad om att den fyller en viktig funktion.

  De jag däremot raljerar över är alla dessa som plötsligt går omkring och kallar sig nördar därför att det är inne - alla dessa som igår fnös föraktfullt över nördar och idag kallar sig själva nörd och från sin trygga position som representant för medelålders medelklass skryter över hur de alltid betraktats som lite udda.

  Nördar har alltid funnits, kommer alltid att finnas, och kommer sannolikt alltid att sticka ut från mängden. Och kanske börjar det vända, kanske börjar samhället lära sig att nördar inte är en speciell ras med högre tålighet för hån, utan människor precis som alla andra.

  SvaraRadera
 5. Mats: Omskrivningen "hängivenhet" är underbar! Ett slags begreppslig omvärdering av att vara nörd - något som inte alltid ses ned blida ögon. Tyvärr tror jag ändå att det är fortfarande är mer socialt acceptabelt att utpekas/utpeka sig själv som nörd när man är av det manliga könet - i alla fall som "innenörd" enligt Morricas beskrivning.

  Gillar för övrigt inte Newsweeks "nerdette". Tappar man inte det här med att kvinnor också kan vara nördar när man ger dem en helt egen nördkategori?

  Jag omfamnar min inre nörd! (Sicket vackert ord, egentligen!)

  SvaraRadera
 6. Emma, visst stämmer det att det är manliga nördar är mer socialt tolererade än kvinnliga, det finns fortfarande mycket mer svängrum för män än för kvinnor, vilket tydligt visas i t ex Newsweeks värderande beteckning, men det blir bättre.

  SvaraRadera