lördag 9 augusti 2008

Paranoid konspirationsteoretiker talar

Reinfeldt ska tala i Vaxholm idag, kanske, i bästa fall, kommer han att ta upp FRA-lagen som med hugg och slag drevs igenom innan riksdagen flydde ut på sommarlov.

Låt oss, för ett ögonblick, leka konspirationsteoretiker, släppa loss paranoian och spekulera fritt i orsaken till brådskan. Den som i första hand skall avlyssnas är Ryssland. Det har både Åkesson och Björklund sagt, inte sant? Tolgfors talade antydande om 'sammanfallande stater' och bredde ut sig om behovet av att handla med information.

Vem skulle då vara vår störste kund? Vem skulle i första hand vara intresserad av den information som kan tänkas gå genom svenska kablar? Kanske kan vi finna en ledtråd genom att titta bortåt just Ryssland, och se vad som pågår?

Vi ser konflikten i Georgien, där Georgien inte alls vill gå med på att Sydossetien skulle få utropa sig till självständig stat. USA vill inte heller att Sydossetien utropar sig till självständig stat. De har bidragit till uppbyggnaden av Georgiens armé, sägs det. Ryssland vill, däremot, och är beredda att erbjuda sitt stöd till Sydossetiens kamp mot Georgien.

Vad har vi nu? USA vill köpa information av Sverige. Sverige vill spana på Ryssland. Ryssland är i krig mot Georgien om Sydossetien, ungefär som USA var i krig mot Irak om Kuwait. I botten, och i potten, ligger det svarta guldet.

Om man nu höll på att montera ihop en lagom konspiratorisk teori skulle man kunna dra slutsatser i stil med att USA vill ha olja, USA knarkar olja och är som andra knarkare beredda att gå över lik för att få sin fix. USA ser konflikten i Georgien (det är krig nu, men var konflikt då, det finns grader även i helvetet som ni vet) hota tillgången på oljan, vill ha tillgång till det som skvalpar fram i svenska kablar om hotet mot fixen. USA vänder sin manipulativa knarkarcharm mot Sverige och den svenskar regeringen, som faller i farstun och genast gör allt USA ber om.

Och därför drevs lagen igenom med hugg och slag.

Men bakom en sådan paranoid och konspirativ teori ligger ingen sanning. Allt är bara en sammanställning av tillfälligheter.

Det finns inga tillfälligheter i det här spelet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar