onsdag 20 augusti 2008

en laddad mix som kan bli en förlamande giftcocktail

Såhär i OS-tider berättar Expressen om fler slags rekord:
Rekordhög inflation, rekordlåg tillväxt, växande arbetslöshet, stigande räntor, rekordhögt oljepris, fallande bostadspriser och sjunkande börs.
Vi måste göra oss redo för bistrare tider, är budskapet. Högkonjunkturen är på väg att vända till lågkonjunktur, bostadspriserna sjunker, matpriser och boendekostnader går upp, arbetslösheten ökar.
Arbetslösheten stiger i höst, spår arbetsförmedlingen. Flera företag har redan lagt varsel. Några exempel: Volvo PV har varslat 1 200 anställda, SAS säger upp 2 500 och Sandvik minskar personalstyrkan med 900. Industrijobben drabbas först. Sedan transportsektorn, offentlig sektor, byggjobb och handel, hotell- och restaurangbranschen, tror AF.
Samhällets vindar blir kallare, manöverutrymmet för de flesta människor mindre, utvecklingsmöjligheterna krymper.
Men fortfarande visar svenska företag bra resultat, arbetsmarknaden snurrar på i hygglig fart och statens finanser är starka. Regeringen planerar fler skattesänkningar för att smörja köpkraft och "öka arbetsviljan". I bästa fall vänder ekonomin upp igen 2009 efter en måttlig tillbakagång i år. Men det kan också bli en djup, långvarig ekonomisk depression.
Regeringen planerar sänka skatterna för att öka arbetsviljan. Är folk arbetsovilliga? Jag tror det är stor skillnad på människorna Reinfeldt träffar i sin vardag, tydligen ena lata arbetsskygga individer, och de människor jag möter. Att alla inte har ett arbete, det är visst och sant, men att de inte arbetar för att de är ovilliga, nä, det stämmer inte med verkligheten.

Den där som hellre går på bidrag än arbetar torde vara en sällsynt fågel, jag har då aldrig varken sett den eller hört dess sång. Men jag rör mig kanske i fel kretsar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar