söndag 24 augusti 2008

Vad betyder ett namn?

Schlingmann föreslår, enligt Sydsvenskan, ett raskt namnbyte på den omdebatterade FRA-lagen. Kallar man den istället antiterrorlag får man säkert tyst på en del av protesterna, menar Schlingmann.
– Jag tycker det är viktigt att vi utåt gör tydligt vad som är syftet med lagen, säger Per Schlingmann.

Den 18 juni klubbade Sveriges riksdag igenom lagen som ger Försvarets Radioanstalt möjlighet att avlyssna alla telefonsamtal, sms och mejl som passerar rikets gränser.

Det handlar om miljoner och åter miljoner meddelanden; även samtal med en svensk sändare och svensk mottagare passerar rent tekniskt ofta gränsen.
Men kommer det att göra någon som helst skillnad vad ni kallar lagen? Kanske får det en och annan att luta sig tillbaka och sucka lättade över att storebror tar hand om det farliga, men fler ändå torde reagera på att det nya namnförslaget är till och med ännu luddigare än förslaget i sig. Och faktum kvarstår:
Såväl borgerliga kritiker som motståndare från oppositionen kräver nu att FRA-lagen ändras så att signalspaningen bara får riktas mot personer som är misstänkta för brott.

Men där drar Fredrik Reinfeldt och Sten Tolgfors en skarp gräns.
– Det går inte att ha brottsmisstanke när det handlar om andra länders agerande eller terroristorganisationer, sade Tolgfors nyligen i en radiointervju.

Det betyder i klartext: Om FRA bara får lyssna på teletrafik till och från personer som misstänks för brott faller själva poängen med lagen. Då kan FRA i stort sett bara göra samma sak som polisen.
Att då bara döpa om lagen, särskilt i det läge regeringen befinner sig nu, ser desperat ut. Sydsvenskan avslutar med att kommentera detta:
I den moderata partiledningen känner man marken gunga under fötterna. Att riva upp hela eller delar av FRA-lagen och börja om från början – som nu både centern och oppositionen vill – skulle innebära en stor prestigeförlust för Fredrik Reinfeldt och Sten Tolgfors.

Dessutom skulle inte FRA få de verktyg för sin signalspaning som moderaterna anser att myndigheten behöver.
– Lagen ska inte rivas upp. Den ska kompletteras med ytterligare integritetsförstärkande åtgärder, slog Tolgfors fast när hans i torsdags ställdes mot väggen i en interpellationsdebatt i riksdagen.
Men det blir allt tydligare att den moderata partitoppen riskerar att bli Svarte Petter i spelet om FRA: Den ursprungligen s-märkta lagen som drevs igenom av alliansregeringen hotar att i svenska folkets ögon bli en moderat skamfråga. Kanske borde epitetet Tomhylsan bytas ut mot Svarte Petter? Reinfeldt får vi nog snarare kalla Spökplumpen, så som han försöker gömma sig i skuggorna.

2 kommentarer:

  1. Schlingmann säger att lagen är till för att komma åt terrorism, men Odenberg sa i sin DN-artikel häromdan att det verkliga syftet är att spionera på utländska makter (Ryssland), och han borde väl veta...
    Sanningen är väl att man vill kunna spana på vad man vill när man vill, även om väl Ryssland är huvudmålet. Snacka om att försätta oss i fara: vi går ut och deklarerar att vi ska avlyssna större delen av Rysslands internettrafik. En smula aggressivt att förhålla sig så till en lättstöt grannation.

    SvaraRadera
  2. Jag tror sanningen är mer komplex än så, till och med. Man vill kunna spana på vad man vill när man vill, och man förefaller därtill vilja att människor ska leva i ständigt medvetande om att vi kan bli avlyssnade, när som helst, var som helst, utan någon brottsmisstanke eller egentligen anledning, oavsett färgen på vårt mjöl. Att försöka sälja in eländet med nytt namn känns oförskämt.

    SvaraRadera