torsdag 28 augusti 2008

GPS i jackan

Nu är den här, den nya GPS-jackan som hjälper dig att ständigt hålla koll på ditt barn. Åtminstone så länge det är kallt nog.

En fantastisk idé, precis vad dagens småbarnsföräldrar behöver! Eller?

Nej, tvärtom, en förfärlig, skadlig, idé som kommer att bidra till att göra redan nervösa föräldrar ännu nervösare, redan stressade barn ännu mer stressade och i största allmänhet göra vår västvärld än mer neurotisk.

Ponera att alla ongar i nästa vecka springer omkring i dessa jackor. Föräldrarna kan hålla koll på barnen, veta exakt var de är (förutsatt att de har jackan på sig, givetvis) och känna sig lugna i den vetskapen. Barnen lär sig att mamma och pappa ständigt har ögonen på dem, de kan lulla omkring i fullständigt övertygelse om att någon annan upprätthåller gränser och förhindrar skadliga konsekvenser.

Hur länge då? När är det dags att våga släppa efter lite? Och hur tror ni att en tolvåring som ständigt haft mamma flåsande i nacken plötsligt skall klara av att själv ta ansvar, utan att ha övat ett enda dugg?

Nej, föräldrar, låt barnen prova på världen, utan navelsträng. De får en smäll eller två, men de blir starkare. Och tro mig, den styrkan kommer de att behöva i den framtid som ligger runt hörnet.

2 kommentarer:

  1. Jag såg för en tid sedan att det fanns en sorts matta med inbyggd trycksensor man kunde köpa. Tanken var att man skulle lägga den här "mattan" under sitt barns madrass så kände den av hur barnet andades under natten. Och slutade barnet att andas, ja då gick stora larmet.
    Man kan köpa sig hur mycket nervositet som helst som förälder!

    SvaraRadera
  2. Absolut! Vi riskerar att få en generation med fullständigt gränslösa individer, totalt omedvetna om skillnaden på verkliga och inbillade farligheter. Antingen blir de neurotiker hela högen, eller så blir de dödsföraktande, eftersom mamma och pappa ändå kommer att kasta sig emellan om det blir det minsta farligt.

    Och det är en farlig utveckling det!

    SvaraRadera