fredag 22 augusti 2008

Detaljer detaljer

När man läser om det förslag till förändringar av tilläggen till FRA-lagen som centern lagt fram, det som kallats 'att lyssna på väljarna' och annat i samma stil, lägger man, eller åtminstone jag, i synnerhet märke till de små detaljer som listigt infogas i förslaget. SvDs artikel om förslaget är dekorerat med små diskreta formuleringar som "tills vidare inte på svenskar" och "FRA inte ska få spana på svenskar förrän regelverket har utretts ytterligare". SvD och centern försöker, som scentrollkarlar när de utför sina trolleritrick, rikta folks uppmärksamhet åt annat håll. Det är inte riktigt en kanin de drar ur hatten, men en Federly
Vi har lyckats jobba fram ett förslag som borde kunna köpas av regeringen. Vi får stopp på det stora problemet: en generell mass­avlyssning av svenskar. Signalspaning som börjar eller slutar i Sverige ska inte tillåtas, säger riksdagsledamoten och FRA-­kritikern Fredrick Federley (c).
eller en Danielsson
Partiets försvarspolitiske talesman Staffan Danielsson bekräftar att centerpartiet anser sig ha hittat en lösning som innebär att FRA ska spana mer ”selektivt”. ­Kommunikation där ”en svensk dator eller telefon är inblandad” ska inte utsättas för spaning.
är kanske nära nog?

De skulle nog ändå investerat i den där paljettklänningen, för att med glitter och glans bättre kunna förvilla oss till att tro att det de viftar med är verklighet och inte bara en lek med rök och speglar. Danielsson fortsätter nämligen, kanske lite obetänksamt:
Tyvärr kan det behövas en möjlighet till spaning även i en och annan svensk dator, om till exempel terrorhot planeras, ­säger Staffan Danielsson.
och berättar också hur lång den tidsfrist de tänker skulle kunna vara:
Han bedömer att det kan ta mellan ett och två år att utreda reglerna för hur FRA ska få spana mot svenskar
Återigen, strax efter nästa val.

En tillfällighet? Det finns inga tillfälligheter i det här spelet.

Hej till publiken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar