lördag 9 augusti 2008

Reinfeldt i solsken

"Det är dags att kliva ur skuggorna" sa Reinfeldt i sitt tal i Vaxholm idag. Och det har han ju rätt i, hela sommaren har folk väntat på att få höra honom, statsminister som han ju för tillfället är, uttala sig om FRA.

Det skedde mycket blygsamt:
Reinfeldt inledde talet med att kommentera Rysslands militära offensiv i Georgien. Hans budskap till den ryska regimen var glasklart.
- Att stridsflyg opererar inne i Georgien måste upphöra. De ryska förband som rullar in i Georgien måste rulla ut igen. Vi måste få en vapenvila.
Och han tog tillfället i akt att legitimera den omstridda FRA-lagen som håller på att genomföras i Sverige.
- Om vi inte har några hot vad ska vi då med försvarsunderrättelsetjänst till? Det var det här vi försökte säga. Det finns nya hot.
Istället valtalade Reinfeldt om ekonomin och arbetsmarknaden:
Det mest verkningsfulla sättet att få Sverige i arbete är att fortsätta att sänka inkomstskatterna, förklarade Fredrik Reinfeldt, och upprepade sin ambition att 2009 genomföra en skattesänkning på totalt 15 miljarder kronor.

– Det innebär 250 kronor extra i månaden för en normalinkomsttagare.
Ack, denna eviga generositet från regeringens sida! Tänk, 250 kronor mer i månaden! Reinfeldt är övertygad om att det kommer att bli ändring på vad folk pratar om framöver:
Jag är övertygad om att det omslag som nu sker i svensk ekonomi kommer att förändra vardagssamtalen runt om i Sverige. Det blir diskussioner om olje- och bensinpris, matpriser, stigande räntor, och hur det påverkar hushållskalkylen.
Det är tur att den generösa regeringen ger normalinkomstagaren 250 kronor mer i månaden då. Riktigt hur detta generösa skattesänkningsprojekt skall gå till gick han inte in på, Reinfeldt, det får vara till senare.
Efter budgeten i september ska en moderat arbetsgrupp ledd av finansminister Anders Borg lägga fram nya idéer om jobbpolitiken. Och alliansen ska börja plocka fram nya gemensamma förslag till valrörelsen 2010.
Med andra ord, Reinfeldt log en hel del, skämtade visst sas det, försökte efter bästa förmåga förminska den sjunkande konjunkturens betydelse och låtsades inte om att för allt fler av dem som får stanna i skuggorna, de som förlorar sina hem, de som hamnar i utförsäkringens utanförskap, de trasiga som arbetsmarknaden inte vill se åt, de lågutbildade vars möjligheter minskas ytterligare, de som Reinfeldt väljer att inte låtsas om, för dem blåser det allt kallare i landet Sverige.

8 kommentarer:

 1. 3000 kronor mer om året är väl just vad låginkomsttagare behöver, eller? Klart, kunde gärna vara mer - men då gnälls det ju om hur oansvariga de är med statsfinanserna. De kan inte vinna vad de än gör för somliga.

  SvaraRadera
 2. 250 kronor i månaden till normalinkomsttagaren, i synnerhet i samband med ökade matpriser, bostadskostnader, resekostnader etc, ger ingen realinkomstökning för låginkomstagaren. Inte till normalinkomsttagaren heller, i och för sig.

  SvaraRadera
 3. Sänker man skatten med 250 kronor per månad så är det strunt summor.

  I a-kasse sammanhang är samma belopp en astronomisk summa som tvingar människor att leva oförsäkrade.

  SvaraRadera
 4. Jag är inte säker på att jag förstår vad den anonyme kommentatören vill säga? Att 250 kronors skattesänkning i månaden, samtidigt som utgifterna i form av mat, bostad, resor etc går upp 500 kronor i månaden, är en struntsumma som inte bidrar till att göra situationen bättre för individen, samtidigt som en höjning av a-kassan ovanpå alla andra höjningar kan vara strået som knäcker kamelens rygg? Det ligger nog en hel del i det du säger, anonyme kommentatör.

  SvaraRadera
 5. Ett nytt skattepaket som sänker skatten för enbart de som har turen att ha ett jobb innebär ännu ett steg i segregations och utanförskapandet. De långtidsarbetslösa som ingen anställer får sin standard än lägre och kommer ett steg närmre socialbidragsnormen och förödmjukelsen av att leva på socialbidrag vilket är mer förödmjukande än att leva på a-kassan. Obs en annan grupp som undantas i levnadsstandarden är de sjuka även dessa undantas i skattesänkningen. Jag vet ej hur nästa val blir men ett samhälle där solidariteten med de sämst ställda blivit ett regeringsmantra blev populärt förra valet så nog kan denna politik vinna igen. Vi som vill ha en rättvis skattepolitik. Skatt efter bärkraft inte efter om en person lyckats i livet och är frisk och har arbete hånas som bakåtsträvare och ses ner på av dagens samhälle och nonchalanta politiker.

  SvaraRadera
 6. Just nu känns det om det bara är att härda ut till 2010 och sedan rösta för allt vad tygeln håller.

  SvaraRadera
 7. Nu har jag lagt till dig till favoriter i bloggmappen. Nu blir det läsa av regelbundet. Förövrigt känns det som det bara är att härda ut till 2010 och sedan rösta så det visslar om det.

  SvaraRadera
 8. Jadu, Rolf, nästa val blir vad väljarna gör det till, som alla val. Ett bekymmer är Reinfeldts taktik att vifta med '250 kronor mer i plånboken' samtidigt som han med foten skuffar undan det han inte vill att folk ska se, alla höjningar av livsnödvändigheter som mat, tex, som äter upp den höjningen i ett nafs. Ju mindre pengar människor får att leva av, ju mer lockande låter de 250 kronorna, så det är väldigt viktigt att fortsätta prata, att fortsätta visa på vad de där 250 kronorna faktiskt kostar, i verkligheten.

  Anna: tack, så roligt att hamna bland favoriter! Ja, härda ut får vi göra, i minst två år till, sen lär det ju ta en stund att vända skeppet också. Det bästa och viktigaste vi kan göra är ju att fortsätta prata om hur det verkligen är, inte låta någon lägga fram en falsk bild av verkligheten utan fortsätta prata och prata och prata. Inte låta de som drabbas värst försvinna ut i marginalen, djupt nere i statistikträsken.

  Up the Irons, helt enkelt.

  SvaraRadera