onsdag 15 juli 2009

Mina damer och herrar, svensk media presenterar stolt: Svinpaniken!

Svininfluensan går inte att stoppa, skriker rubriken på Expressen Hälsa
Till hösten räknar man med att minst 400 000 svenskar kommer att smittas. Nu tvingas Socialstyrelsen byta strategi [...] Förändringen innebär att sjukvården nu riktar provtagning, behandling och förebyggande åtgärder mot personer i riskgrupperna, det vill säga dem som riskerar att bli svårast sjuka eller dö, säger Anders Tegnell, chef för Smittskyddsenheten vid Socialstyrelsen, i ett uttalande. Bland annat uppmanas sjuvården att i fortsättningen vara mer restriktiv med utskrivningen av influensaläkemedel
Sydsvenskan står vid en annan ände och ropar lika högt för att locka folk att lyssna och dras med:
Barn och unga drabbas extremt hårt av svininfluensan. Nya siffror om smittspridningen i Europa visar att 77 procent av de drabbade är under 30 år [...]Var tredje smittad är 10–19 år. Nästan var fjärde är 0–9 respektive 20–29 år. De över 40 år drabbas sällan, och risken minskar ju äldre man är [...] – Det är i och för sig inte konstigt att yngre drabbas oftast eftersom de har bredare kontaktytor och har föräldrar som skickar dem till vården när de blir dåliga, säger Skånes smittskyddsläkare Hans Bertil Hansson. – Men statistiken tyder ändå på att det är bäst att gå nerifrån och uppåt i åldersgrupperna när vi börjar massvaccinera i höst. Vaccineringarna beräknas starta i slutet av september. Socialstyrelsen räknar med att 20–40 procent av svenskarna skulle smittas av influensan utan vaccinering. Med tidig vaccinationsstart och en mild influensa kan drygt 400 000 drabbas, visar en simulering som hälsomyndigheterna gjort. Senare vaccinationsstart och en aggressiv spridning av viruset kan göra att över 5 miljoner smittas
Så där ja. Är alla vederbörligt panikslagna nu? Inte?

Låt oss då för ett ögonblick reflektera över medias mål med sin rapportering kring svininfluensan. Vi vet hur en influensa smittar, inte sant? Många har stått på en buss med en uppenbart sjuk människa i närheten och inombords suckat över insikten att man blivit smittad. Vi har muttrat över tanten som snörvlar ner i lösgodiset, barnet i barnvagn som nyser över fruktdisken och insett att så länge sjuka människor rör sig ute i samhället så blir vi smittade.

Vaccin i all ära, men det vi måste göra är att skapa möjligheter för sjuka att isolera sig hemma för att minska smittorisken. Det är inte rimligt att någon ska behöva gå till jobbet fullt medveten om att valet står mellan att sprida smittan vidare eller stå utan mat sista veckan innan lön. Karensdagen slår hårt mot den fattige, och åttio procent av lite är ännu mindre. Jag inser att det är svårt för den regeringstjänsteman som både har mycket, förtur till privat sjukvård och dessutom slipper karensdagen tack vare möjlighet till kreativt planerande att sätta sig in i situationen, men tänk ett ögonblick på han, den där du aldrig ens funderat över vad han heter, som går där ute i trapphuset med moppen. Han rör sig genom hela byggnaden, inte sant? Om han tvingas gå till jobbet sjuk, helt enkelt för att han inte har råd att vara hemma, kommer viruset att drabba er alla. Ni kommer att ta med er det hem, till familjer, till hemliga älskare och älskarinnor, till exklusiva klubbmiljöer, hur slutna de än är och till den privata klinik ni besöker. Vore det inte rätt schysst att kunna köpa sig fri från den upplevelsen? Det är möjligt!

Expressen har förresten valt att krydda den panik media jobbar på att piska upp med en trevlig informativ artikel om vaccineringen också:
I höst börjar svenskarna vaccineras mot svininfluensan. Men ännu vet man inte vilka biverkningar det nya vaccinet kan ge. - Sällsynta och svåra biverkningar kommer att kunna upptäckas i och med massvaccineringen, säger Ingrid Uhnoo vid läkemedelsverket [...] Vaccinet, som levereras i september, kommer att ges först och främst till vissa riskgrupper. Enligt socialstyrelsen ska gravida vara en prioriterad grupp. De äldre vaccin som ges mot vanlig influensa används redan på gravida. Men det visar sig nu att det nya vaccinet inte kommer att testas på gravida kvinnor innan de börjar ges [...] När ett nytt läkemedel ges till stora folkmassor är det sannolikt att biverkningar dyker upp som man tidigare inte upptäckt. När det gäller gravida har lyckade djurtester gjorts, men inga undersökningar där personer ingått. – Tänkbara ovanliga biverkningar kan vara neurologiska biverkningar, kramper, överkänslighet och inflammatoriska sjukdomar, men det är svårt att spekulera i, säger Ingrid Uhnoo [...] – Det är ingen tvångsvaccination. Men däremot kommer man att rekommendera vaccination för att samhället inte ska stanna. Man kan se det som en del av samhällsansvaret att vaccinera sig, säger Johan Struwe, överläkare vid smittskyddsinstitutet
Visst är det viktigt att informera om kommande pandemi. Framförallt vore det bra att informera om vilka möjligheter enskilda människor har, både vad gäller smittspridningen och behandling, så att människor har möjlighet att förbereda sig och kan möta krisen med lugn. Men media väljer en annan vinkling. Vem vinner vad på paniken media driver på? Vad är syftet? Vems är syftet?

Medan ni funderar på saken, här kommer Morricas råd inför hösten: Tvätta händerna onödigt ofta, inte bara efter toalettbesök och innan mat utan framförallt efter att du befunnit dig i ett slutet utrymme frekventerat av många, åkt kollektivt, handlat, åkt hiss etc; låt bli att hälsa på varandra med kramar och pussar, uttryck djupet av vänskapen i ord istället; köp inga livsmedel i lösvikt, varken godis eller frukt; betala med kort så långt det går, undvik kontanthantering; om möjligt, håll dig hemma när du känner dig hängig, telefoner och internet är utmärkta kommunikationsverktyg; ät och drick och sov i tillräckligt mängd. Och framförall:

Don't Panic!


2 kommentarer:

  1. mmm..vi har i många år försökt få arbetsgivaren att skippa karensen när vi har vinterkräksjuka som går och personalen blir sjuk, men utan resultat. Vi kan ju nämligen ha blivit smittade någon annanstans.

    Eh... vänta nu, ett boende där alla kräks pga av vinterkräksjukan.. ja, väldigt troligt att jag blev smittad på Coop

    (med resultatet att måga går tillbaka precis när de slutat kräkas.. och så tar vi det ett varv till)

    SvaraRadera
  2. Absolut, det är klart sannolikt att du blivit smittad på Coop, definitivt (vänligen notera det lätt sarkastiska tonfallet)

    Karensdagen må vara en teoretisk besparing, men i verkligheten torde den kosta både arbetsgivare och stat miljoner i alla de sjukdomsfall som inte skulle blivit om människor haft råd att vara hemma tills de inte är smittbärande längre.

    SvaraRadera