torsdag 2 juli 2009

Politisk aktion!

Jag hade vägarna förbi ett av ålderdomshemmen i den kommun som stolserar med att ha nästan lägst kommunalskatt i Sverige. Där utanför pågick en politisk aktion, en demonstration för att visa på situationen för dem som bor där inne.

En äldre herre berättade om hur han väcks tidigt på morgonen, serveras en kopp svart kaffe med två sockerbitar och sedan inget mer förrän middag (middag på skånska = lunch) Han visade förbipasserande en annonsbild av en tallrik med smörgåsmat och talade om att så borde en frukost se ut, men det var inte att tänka på där inne. Han berättade också hur det sparas in på städningen och övrig service och frågade förbipasserande om detta var rimligt? Han betalar trots allt en hel del varje månad för sitt serviceboende, borde det då inte ingå service?

Man tycker ju det, men kommunen i fråga, där man också bestämt sig för att spara på vägunderhåll, gatubelysning och eventuellt stryka julsmyckningen av centrum ur budgeten och stolt förklarar sig leda kommunen på ett ansvarsfullt och klokt sätt, anser inte att kommunalskatten behöver höjas. Man stoltserar på hemsidan med att ha
fokus på att ha "Sveriges bästa livskvalitet för äldre"
Jag undrar om den demonstrerande herren tycker att man lyckas?

4 kommentarer:

 1. I en blå kommun kan den stackaren nog inte räkna med skattehöjningar. Pinsamt Sverige...

  SvaraRadera
 2. Chansen för att han ska bli helt framgångsrik med sin aktion är nog liten, men inte obefintlig. Han lyckades ju få viss uppmärksamhet den stunden han hann demonstrera, innan personalen håvade in honom, och vi pratar om aktionen, och situationen. Några läser tidningen, någon läser mitt inlägg om saken, några såg honom och pratar om det.

  Dumt är det att han ska behöva demonstrera för att få käk, och blåögda är politikerna, men så länge det finns liv finns det hopp.

  SvaraRadera
 3. Jag har arbetat i 15 år inom hälso och sjukvården som undersköterska både på sjukhus och äldreboende.
  De äldre erbjuds alla måltider frukost,förmiddags kaffe, lunch, eftermiddags kaffe samt kvällsmat och dom som vill kan få även kvällsfika tex kaffe och kaka, smörgås.


  Den erfarenhet som jag har är att det finns äldre som matvägrar. Man kan erbjuda allt som finns och de vill inte äta. Dessutom kan det vara så att sjukdom och läkemedel kan påverka.

  Jag har lämnat sjukvårdsarbetet eftersom jag tröttnade på nedskärningar samt inkompetenta kollegor.

  SvaraRadera
 4. Det kan mycket väl vara så, men den här herrns upplevelse som han berättade om var annorlunda än din beskrivning. Jag har inte kontrollerat hur läget är på insidan, utan berättar bara om vad han berättade. Kanske har det med det du skriver om inkompetens och nedskärningar att göra?

  SvaraRadera