tisdag 7 juli 2009

"Så ge fan i att jävlas med oss"

I bloggen Agenda kan vi läsa att låginkomsttagare oftare än höginkomsttagare nekas sjukpenning . Vad detta beror på har Försäkringskassan nu fått i uppdrag av Riksrevisionsverket att undersöka.

I går skrev jag om det bekymmersamma i situationen att många människor i Sverige inte har råd att sjukskriva sig med allt vad det innebär med karensdagar och förlorad inkomst. Att de därtill riskerar att helt bli utan ersättning öppnar portarna för t ex en epidemi av svininfluensa.

Tylder Durden, han i Fight club av Chuck Palahniuk ni vet, säger:
Människorna som du försöker köra över är precis alla du är beroende av. Det är vi som tvättar din tvätt och lagar din mat och dukar fram din middag. Vi bäddar din säng. Vi vaktar ditt hus medan du sover. Vi kör ambulanserna. Vi kopplar dina samtal. Vi är kockar och taxichaufförer och vi vet allt om dig. Vi sköter dina försäkringsärenden och dina kreditskortsskulder.
Det är dessa människor som inte har råd att ta en karensdag, som riskerar att bli utan ersättning överhuvudtaget vid sjukskrivning. Det är de människor som får samhället att gå runt.

Durden avslutar sitt lilla tal: "Så ge fan i att jävlas med oss" Politiker och tjänstemän, ge fan i att jävlas med låginkomsttagare. Låginkomsstagare är lika mycket människor som ni, de är minst lika ärliga och strävsamma som ni, förmodligen mer, och utan deras insats har vi inte mycket till civilisation.

Ett första steg kan vara att acceptera att låginkomsttagare inte sjukskriver sig för att de är lata eller lömska, utan i de allra flesta fall för att de är sjuka eller slutkörda.

2 kommentarer:

 1. Vad man reagerar mot är alla tvärsäkra bloggaridioter som gastat om HYSTERI! HYSTERI! utan att ha en djävla aning om vad de snackar om. Också spanska sjukan var "mild" sommartid. Det här kan bli hur djävligt som helst, det vet vi inte, eftersom det är oförutsägbart hur viruset kommer att mutera, vilket virologisk expertis gång på gång framhållet. Men vad hjälper det mot alla storkäftade typer som till varje pris ska spela Balla och Coola.

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 2. Så det är det man reagerar mot? Där ser man.

  Vad tror du, vore det kanske mer konstruktivt att reagera mot dem som faktiskt kommer att förvärra situationen genom att tvinga låginkomsttagare att välja mellan att gå till jobbet sjuka eller stå utan mat sista veckan fram till lön? De som trots allt har möjlighet att göra skillnad?

  Vet du att i t ex Storbritanien har man infört en slags undantagsregler för svininfluensa, där smittade får vara hemma fjorton dagar utan läkarintyg och, enligt det jag hörde berättas, utan inkomstbortfall, för att begränsa smittspridningen?

  Vänd din frustration åt rätt håll så kan den rent av göra skillnad.

  SvaraRadera